Югофолк звездата Халид Муслимович в София на промоция на сръбския туризъм

21 October 2022
MenTrend.bg онлайн
Фолкзвездата Халид Муслимович седна на първия ред вдясно по време на българо-сръбския туристически форум в София.
Фолкзвездата Халид Муслимович седна на първия ред вдясно по време на българо-сръбския туристически форум в София.

Югофолк звездата Халид Муслимович се появи изненадващо в София по време на презентация на сръбския туризъм. Муслимович, който е особено популярен в България още от 80-те години на миналия век, бе посрещнат с аплодисменти в залата и седна на първия ред, за да изслуша преветствените слова на българската зам. министърка на туризма Мариела Модева и сръбския посланик в София Желко Йович.

На форума бяха презентирани както познати за българите дестинации в съседна Сърбия като Ниш и Лесковац, така и по-неизвестни места за СПА процедури като Сокобаня и Върнячки бани, които се славят с лековити термални извори. Белград е особено желана дестинация от българите за новогодишните празници, стана ясно на туристическия форум.

"Сърбия като страна е в топ четири на желаните от българите туристически дестинации. Затова с партньорите от посолството на Сърбия в София и с колегите от Белград, които отговарят за туризма имаме много интензивни отношения през последната година, която съвпада и с рестарта на туризма. Преди ковид пандемията имаше по половин милион туристи в двете посоки. Тенденцията за 2022 г. е положителна", заяви зам. министъра на туризма Мариела Модева.  Българската зам. министърка на туризма Мариела Модева и сръбския посланик в София Желко Йович (двамата вляво) откриха събитието.

Българската зам. министърка на туризма Мариела Модева и сръбския посланик в София Желко Йович (двамата вляво) откриха събитието.

От туроператорите отчетоха, че сръбската столица е на първо място сред избора за т.нар. сити брейк пътувания - познавателни посещения на градове през почивните дни.

Не се учудвам, че Белград у нас е на първо място сред желаните дестинации, тъй като града предлага всичко, което се цени от българите, особено по време на празниците, заяви Байко Байков - един от доайените на туристическия бранш у нас.

"Като се започне от Никулден, който в Сърбия се празнува на 19 декември до деня на Свети Сава - 27 януари - в Белград всеки ден е празник. Новогодишната нощ при нас е станала легендарна, но 1 януари също е специален празник, защото тогава организираме т.нар. Улица на отворените сърца", каза Саша Стефанович от туристическата организация на сръбската столица.

Той уточни, че от София до Белград са само 395 км, но освен с кола може да се стигне и със самолет, тъй като има пет пъти седмично директи полети.

Посещенията на българи за първите шест месеца на тази година бележат ръст с над 100%, стана ясно още на форума.

"Когато се опознаем се разбираме по-лесно, а разбирайки се си решаваме по-лесно проблемите, когато възникнат такива. Особено днес, когато са трудни времена се нуждаем да пътуваме, да обикаляме различни страни, а най-лесно е на да посещаваме съседните страни. Броят на българите, които пътуват в Сърбия е сериозен, но се надяваме да го увеличим. А също и броя на сърбите, които посещават България", каза посланикът на Сърбия в София Желко Йович.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/