8-те най-добри храни за покачване на мускулна маса

23 June 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Пиксабей
СНИМКА: Пиксабей

Искате да натрупате мускули? Яжте повече.

"Увеличаването на масата води до нарастване на размера и плътността на мускулите", казва Джулия Лонг, диетолог. Процесът е познат с термина "бълкинг" и означава усилието за наддаване на тегло, за да може човек да подобри физическия си вид.

Както можем да си представим, необходими са последователни силови тренировки и правилно хранене, за да може тялото ни да изгради по-добра мускулатура. Това включва консумиране на повече калории, отколкото човек изгаря, в комбинация със силови тренировки, за да се гарантира, че те се използват за мускулен растеж, а не само за увеличаване на телесните мазнини.

1. Банани

Бананите са калоричен "бърз въглехидрат", който помага на мускулите да се заредят с гориво и да увеличат потенциала си. Те също така осигуряват калий, който е електролит и е добър за оптималната мускулна функция.

2. Сладки картофи

Друга храна, с която ще натрупаме обем и сила са сладките картофи. Те са комплексен въглехидрат и осигуряват трайна енергия за мускулите. Също така съдържат витамин С и бета-каротин, които поддържат имунната система.

3. Червено месо

Червеното месо е с високо съдържание на протеини, които подпомагат възстановяването на мускулите. То осигурява В12, който подпомага производството на енергия, както и желязо за пренос на кислород.

4. Кисело мляко

Киселото мляко е пълно с протеини за възстановяване на мускулите, както и с калций за поддържане на здрави кости, което е важно, ако искаме да сме силни. То осигурява и пробиотици, които поддържат здравето на червата. Пълномасленото кисело мляко е за предпочитане по време на наддаването, за да се гарантира, че нуждите от калории се задоволяват.

5. Пиле

Ненапразно е любимо на повечето мъже. Благодарение на високото съдържание на протеини и ниската концентрация на мазнини пилешките гърди са солидна храна за натрупване на мускулна маса.

6. Киноа

Киноата си заслужава да я включим в диетата си за напълняване. Тя осигурява въглехидрати и значително количество протеини на растителна основа.

7. Ядки и масло от ядки

Ядките подпомагат бълкинга, защото са калорични и съдържат протеини за оптимално възстановяване на мускулите. Те също така притежават антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес в организма.

8. Яйца

Яйцата са добър избор, ако сме в процес на наддаване на тегло, защото са пълни с протеини, които подпомагат оптималното възстановяване на мускулите. Те съдържат и холин, който допринася за нормалните процеси в нервната ни система.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/