Шварценегер: Пристрастен съм към упражненията и трябва да започвам деня си в залата

10 July 2024
MenTrend.bg
Арнолд Шварценегер
СНИМКА: instagram/schwarzenegger
Арнолд Шварценегер СНИМКА: instagram/schwarzenegger

74-годишният актьор разсъждава за това как остаряването му се е отразило физически и психически

От първите си дни като бодибилдъра с прякор "Австрийският дъб", през периода, в който е един от най-известните мъже в Холивуд, до политическата си кариера, Арнолд Шварценегер е научил много за петте си десетилетия в публичното пространство. Наскоро той отговори на въпрос на фен как остаряването му се е отразило както физически, така и психически.

"Във физическо отношение просто трябва да приемеш реалността и да направиш най-доброто, на което си способен", казва той.

"Винаги е трудно да приемеш, че не си там, където си бил. Повече от 2 млн. американци над 65 години страдат от депресия. Мисля, че голяма част от това се дължи на хормоналните промени, които с времето ни карат да губим мускули. Световният пазар за борба със стареенето е на стойност 58 млрд. долара. Това са много хора, които се опитват да запазят младостта си."

Арнолд предложи и няколко практични съвета за това как да внесем промени в тренировъчния си режим, които ще ни помогнат да тренираме по-безопасно и да не се контузваме с напредването на възрастта.

"Избрах да се адаптирам към годините си, да направя тренировките си малко по-различни

и да се съсредоточа върху това да остана стегнат и да избегна контузии", разказва той.

"Ето защо се отдалечих от свободните тежести и се придържам към тренировъчните машини."

Шварценегер прави този преход през 2012 г. и не е единственият - трикратният носител на титлата "Мистър Олимпия" Франк Зейн разкри, че след като навършва 70 години, той също започва да използва тренажори за разлика от свободните тежести.

Шварценегер добавя, че продължава да тренира всеки ден, защото това го прави щастлив, макар че сега тренировките му изглеждат много по-различно, отколкото преди.

"Пристрастен съм към упражненията и трябва да започвам деня си в залата", казва той.

"Така че днес, въпреки че тялото ми няма да реагира така, както преди 50 години, мога да поддържам добро ниво на натоварване и това ми носи голяма радост."

Що се отнася до това как остаряването му се е отразило в личен план, Шварценегер казва, че е благодарен за перспективата и опита, които могат да дойдат само с времето:

"Чувствам се много по-интелигентен, отколкото бях на младини, защото съм чел повече, срещнал съм повече интересни хора, станал съм по-мъдър и, разбира се, съм се учил от успехите си, а от грешките си съм научил още повече", заявява той.

"Днес, на 74 години, се боря за чиста околна среда, за по-голяма популярност на фитнеса, водя кампания за добри правителствени реформи, бизнесмен съм и, разбира се, артист. В по-младите си години не бих могъл да говоря за политиката в областта на здравеопазването или инфраструктурата по наистина интелигентен начин, но сега дълбоките разговори по тези теми ми носят огромна радост. И разбрах, че животът се състои в това да се раздаваш, защото в крайна сметка няма да ни съдят по това колко печелим, а по това колко даваме. Не става въпрос само за мен, а за нас. По тези начини животът ми стана само по-пълноценен", завършва  култовият актьор.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/