Батерия на електрически автомобил се зареди за по-малко от 5 минути при тест на писта

28 June 2024
MenTrend.bg
Батерия за електрически автомобили, разработена от британската компания Nyobolt, успешно се зареди от 10% до 80% за четири минути и 37 секунди. СНИМКА: АРХИВ
Батерия за електрически автомобили, разработена от британската компания Nyobolt, успешно се зареди от 10% до 80% за четири минути и 37 секунди. СНИМКА: АРХИВ

Батерия за електрически автомобили, разработена от британската компания Nyobolt, успешно се зареди от 10% до 80% за четири минути и 37 секунди в първата си демонстрация на живо.

Това беше постигнато със специално изработен концептуален спортен автомобил на тестова писта в Бедфорд и е част от усилията в цялата индустрия за по-бързо зареждане на електрически превозни средства (EV).

За сравнение, станцията за супербързо зареждане (Supercharger) на Tesla може да зареди автомобилна батерия до 80% за 15-20 минути.

„Разработването на технология, която позволява на хората да зареждат по-бързо, което съвпада с времето, необходимо в момента за презареждане на автомобил – е наистина важно", каза Пол Ширинг, професор по енергийно инженерство в Оксфордския университет.

Спортната кола, на която беше монтирана батерията Nyobolt  - която беше тествана в продължение на два дни тази седмица - постигна пробег от близо 200 км след четири минути зареждане.

Tesla, заредена до 80%, обикновено би имала пробег до 320 км.

Nyobolt казва, че не възнамерява да произвежда свои собствени превозни средства и планира да си партнира със съществуващи марки автомобили.

Има глобална надпревара за разработване на батерии с по-бързо зареждане, които са по-мощни, по-леки и издръжливи.

Миналата година Toyota заяви, че технически пробив ще й позволи да разработи твърда батерия, която може да се зарежда за десет минути и да издържа 1200 км (754 м).

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/