Уорън Бъфет и Бил Гейтс - най-известните приятели милиардери

06 July 2024
MenTrend.bg
 Бил Гейтс
Бил Гейтс

Уорън Бъфет и Бил Гейтс може би са най-известните приятели милиардери на планетата. Тяхната дружба започна преди повече от три десетилетия през уикенда на четвърти юли 1991 г.

По това време Бъфет бил на посещение при Мег Грийнфийлд, редактор на Washington Post, базиран в щата Вашингтон. Грийнфийлд пък бил приятел с родителите на Гейтс, така че тя завела Бъфет да ги посети. Първоначално Гейтс имал нулев интерес да се срещне с Бъфет, тъй като не уважавал много инвеститорите.

„Дори не исках да се срещам с Уорън, защото си помислих: „Хей, този човек купува и продава неща и затова откри несъвършенства по отношение на пазарите – това няма добавена стойност за обществото, това е игра с цифри, която почти е паразитна." Това беше моето виждане, преди да го срещна... той нямаше да ми разкаже за изобретяването на нещо", споделя Гейтс на конференция през 2019 г.

Гейтс обаче променил мнението си, след като Бъфет започнал да го засипва с „удивително добри въпроси, които никой никога не му е задавал".

Бъфет също не бил развълнуван да се срещне с Гейтс. Технологичният предприемач, 25 години по-млад от него, заинтересува Бъфет главно защото беше известно, че е брилянтен и защото двамата бяха един до друг в надпреварата за най-богатите хора в класацията на Forbes.

Въпреки това Бъфет бързо създал контакт с съоснователя на Microsoft.

„Говорихме и говорихме, говорихме и говорихме и не обръщахме внимание на никой друг. Започнах да му задавам куп въпроси за бизнеса му, без да очаквам да разбера нищо. Той е страхотен учител и не можехме да спрем да си говорим ", казва Бъфет.

Нежеланата среща в крайна сметка доведе до обещанието на Бъфет през 2006 г. да даде почти цялото си богатство на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и четири други фондации. Оттогава той е дарил над половината от акциите си в Berkshire, което се равнява на над 50 милиарда долара.  Уорън Бъфет

Уорън Бъфет

„Щедростта на Уорън играе огромна роля за постигането на амбициозните цели на фондацията и оказа влияние върху живота на милиони", написа Гейтс в туитър през 2023 г. „Винаги ми е трудно да изразя адекватно колко много означават за мен нашето приятелство през целия живот и неговата подкрепа."

Бъфет и Гейтс поддържат добри отношения повече от три десетилетия. Двамата си провеждат състезания по тенис на маса и си купуват  обяд в McDonald's. Гейтс също изпече торта, за да отпразнува 90-ия рожден ден на Бъфет през август 2020 г.

Като се има предвид специалната им връзка, и двамата милиардери трябва да са благодарни, че не пропуснаха срещата си на четвърти юли преди 30 години.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/