За първи път в света: BMW получи разрешение колата да управлява при скорост до 60 км/ч

07 July 2024
Георги Луканов
Шофьорът в BMW Серия 7 седан може да гледа филми законно, ако колата се движи със скорост до 60 км/ч. Снимка: BMW
Шофьорът в BMW Серия 7 седан може да гледа филми законно, ако колата се движи със скорост до 60 км/ч. Снимка: BMW

BMW е първият производител на автомобили в света, получил разрешение да комбинира система за подпомагане на шофирането от ниво 2 (BMW Highway Assistant) и система от ниво 3 под формата на BMW Personal Pilot L3 в един автомобил. Това на практика означава, че шофьорът може не само да махне ръцете си от волана, но и да не следи какво се случва на пътя при скорост до 60 км/ч. Автономното шофиране ще е възможно първо в лимузината Серия 7. 

По този начин новото BMW Серия 7 поставя нов крайъгълен камък в областта на автоматизираното шофиране, предлагайки уникална възможност да се насладите на предимствата на двете системи в едно и също превозно средство.

Функцията BMW Highway Assistant  от ниво 2 подобрява комфорта при пътувания на дълги разстояния, особено с възможността за работа при скорости до 130 км/ч. BMW Highway Assistant е допълнителна функция за асистент за управление и контрол на лентата, която може да се използва на магистрали със структурно разделени насрещни потоци. На такива участъци от пътя водачът може да свали ръцете си от волана за по-дълго време и да ги постави удобно, при условие че продължава да внимава какво се случва на пътя и може да поеме отново контрола във всеки един момент.

При шофиране в полуавтоматичен режим BMW Серия 7 също може да сменя лентите, без водачът да хваща отново волана. Това е възможно благодарение на Active Lane Change Assistant, който извършва необходимите движения на волана за маневра за изпреварване и коригира скоростта на автомобила веднага щом ситуацията на пътя позволява. В допълнение, водачът може да инициира смяната на лентата, предложена от тази система, просто като погледне във външното огледало за потвърждение.

BMW Personal Pilot  от ниво 3 на силно автоматизирано шофиране означава, че водачът може да свали ръцете си от волана и временно да откъсне очи от пътя. Функцията BMW Personal Pilot L3 в Серия 7 предлага напълно ново изживяване при шофиране, позволявайки на водача напълно да отклони мислите си от пътя при определени условия при скорости до 60 км/ч. Силно автоматизираните системи са в състояние напълно да поемат контрола върху автомобила в определени ситуации, например в задръствания на магистралата. Той дори позволява на водача да извършва други дейности в колата, като обаждане, четене, изпращане на текстови съобщения, работа или гледане на видео. Водачът обаче винаги трябва да е готов да поеме управлението в рамките на няколко секунди след командата на автомобила, например ако предстоят дейности по пътя.

BMW Highway Assistant и Driving Assistant Professional са част от опционалната система BMW Personal Pilot L3, която се предлага ексклузивно в Германия на цена от 6000 евро. Шофьорите на автомобили, които вече са доставени и оборудвани с опционалния BMW Personal Pilot L3, могат безплатно да добавят BMW Highway Assistant към своя набор от функции, считано от 24 август.

Ключови думи
BMW

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/