Високото кръвно налягане е тих убиец - как да го мерим правилно

22 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Фрийпик
СНИМКА: Фрийпик

Грижата за кръвното налягане не е една от най-интересните теми за разговор, но е изключително важна за здравето и продължителността на живота ни. Нашето ежедневие оказва огромно влияние върху сърдечно-съдовата ни система и именно поради това всеки има възможност да предприеме стъпки за подобряването й. Това е важна част от наръчника за дълголетие.

Високото кръвно налягане е тих убиец. Няма симптоми, но с течение на времето неговите последици могат да се задълбочат и да повишат риска от инфаркт и други сериозни здравословни проблеми, включително инсулт и деменция. За това е важно да му обръщаме внимание в по-ранна част от живота ни.

Изкуството да си мерим кръвното

За да се справите с измерването на кръвното, първо трябва да знаете откъде започвате. Въпреки че, ако бъде направено еднократно то може да даде приблизителна стойност, напрежението в съдовете ни подлежи на остри колебания в зависимост от хидратацията, нивото на стрес, позата, приема на кофеин, недоспиването и други променливи, така че за по-точна картина са необходими няколко последователни отчитания в продължение на няколко дни.

"Съветвам пациентите да използват домашно устройство за проверка на налягането два пъти дневно, по едно и също време сутрин и вечер, в продължение на поне две седмици. Средната стойност на тези измервания ще осигури много по-точна референтна стойност, отколкото всяка еднократна проверка. Оттам нататък можете да следите промените със седмични или дори месечни проверки, като всеки път правите по едно измерване сутрин и вечер. Целта на честото проверяване е да се разпознае увеличението възможно най-бързо, за да се улесни по-бързата намеса", казва експертът по дълголетие Питър Атиа от Университета Станфорд, САЩ.

Същност на точното измерване

Тъй като много променливи фактори влияят на кръвното налягане, е важно да се спазва един и същ протокол при всяко измерване:

- Седнете с подпрян гръб в продължение на пет минути преди измерването. (Това може да ви се стори много време, тъй като не трябва да гледате телефона си или да говорите.)

- Не кръстосвайте краката си.

- Уверете се, че маншетът на апарата е прилепнал към кожата ви и приляга добре.

- Избягвайте да говорите по време на проверката  докато устройството работи.

Забележка: Пълният пикочен мехур може да повиши налягането ви с 10 до 15 пункта

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/