Животът на фамилията Шумахер

20 July 2024
Александър Трайков
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Една легенда е принудена да се крие от обществеността. Брат в сянка, който десетилетия наред не може да разкрие своята сексуалност. Отчужден син и матриархът, който ги държи заедно

След десетилетия в светлината на прожекторите, Михаел Шумахер се превърна от емблематичен демон на скоростта в отшелник след трагичния си ски инцидент през 2013 г. Сега той живее скрит от хорските погледи, a семейството му разкрива малко подробности за здравословното му състояние. Междувременно неговият по-малък брат Ралф, който дълго време живя в неговата сянка и след 14 години брак с Плейбой моделка, обяви в социалните мрежи, че е гей и има връзка с мъж. В следващите редове ще се потопим в тайните на най-успешната династия във Формула 1.

Михаел Шумахер е смятан от мнозина за най-великия пилот на всички времена. Немският майстор спечели седем световни шампионата в периода 1994-2004 г. - постижение, което е достигнато само от Люис Хамилтън. Освен това се превърна в един от най-обичаните спортисти както в родната си Германия, така и в Италия, благодарение на несравнимите си успехи с емблематичната марка Ferrari. Но на 29 декември 2013 г. животът му бързо и безвъзвратно се променя от трагичен инцидент, който по онова време изглежда едва ли не невероятен.

Михаел Шумахер
СНИМКА: Wikimedia Commons
Михаел Шумахер СНИМКА: Wikimedia Commons

В онзи празничен декемврийски ден звездата на Формула 1 е на семейна почивка във френските Алпи, където кара ски със 14-годишния си син Мик. Докато се спуска по изключително популярния маршрут Combe de Saulire, Шумахер решава да излезе извън пистата и навлиза в малък участък с неразчистен калдъръм между пистите Chamois и Biche, който е осеян с малки камъни, скрити от наскоро падналия сняг.

За части от секундата ските на германецът се забиват в един такъв камък и набраната инерция го катапултира във въздуха, а след това пада по глава върху малка скала.

Ударът е толкова силен, че тя пробива каската му и ранява черепа му, нанасяйки тежка мозъчна травма.

Поради това лекарите, които се борят за неговия живот,  поставят Шумахер в медикаментозна кома и му правят две опасни операции. За щастие той оцелява, напук на опасенията на специалистите, но остава в тежко състояние през първите месеци на 2014 г.

Април същата година докторите започват постепенно да събуждат Шумахер от комата, а в началото на лятото съобщават че е безопасно да бъде преместен на друго място, където да продължи с рехабилитацията си. Близки на звездата от Формула 1 избират да я проведе в Университетската болница в Лозана, Швейцария, където той остава до септември, а след това се премества в имението си за 50 милиона евро в град Гланд на брега на Женевското езеро.

След злощастния инцидент в Алпите стотици хиляди хора изразяват своята съпричастност и подкрепа към Михаел Шумахер и най-вече към жена му Корина, за която той се ожени през 1995 г. Но въпреки това тя настоява за пълна дискретност относно състоянието му и не пожелава да даде на информация на публиката какво се случва с него. Това правило се спазва стриктно от близките, приятелите и по-широкото обкръжение на Шумахер, които смятат, че състезателят и най-близките му роднини заслужават уединение, за да запазят достойнството му.

Достъпът до леглото на Шумахер е разрешен само на няколко доверени лица, като се спазват строги протоколи за сигурност, които неизбежно породиха редица слухове за състоянието му. Семейството също така е било обект на изнудване и шантаж от страна на опортюнисти, които искат да се възползват от трагедията на легендата.

Миналият месец двама германци - баща и син от гр. Вупертал, баха арестувани по обвинение, че са опитали да изнудват роднините на звездата на Формула 1, заплашвайки, че ще разпространят негови снимки, направени секунди след падането му от ските. Твърди се, че те са казали на семейство Шумахер, че ще публикуват материалите си, ако не им бъдат дадени милиони евра, за да ги унищожат. Двамата мъже дори са представили копия от файлове, за да покажат, че имат достъп до лични здравни документи на състезателя. Германските власти са ги задържали на 19 юни, считайки заплахите на изнудвачите за достоверни.

Според почти всички стандарти Ралф Шумахер се радва на изключително успешна състезателна кариера. Но постиженията му в този спорт са засенчени от успеха на по-големия му брат Михаел. След впечатляваща младежка кариера, в която завършва на второ място в няколко шампионата, той печели Формула Нипон в Япония през 1995 г. и си пробива път към пистата на Формула 1 за сезон 1997 г. Състезава се 11 години за три отбора и печели шест състезания, преди да напусне Формула 1 и да премине в немския шампионат за туристически автомобили DTM в края на 2007 г. През 2012 г. Ралф се оттегля от моторните спортове заедно с Михаел и оттогава гради успешна кариера като предприемач и експерт в Германия.

Ралф Шумахер
СНИМКА: Wikimedia Commons
Ралф Шумахер СНИМКА: Wikimedia Commons

В годините преди инцидента двамата с Михаел са неразделни, но след него по-малкия брат се отчуждава от семейството си. Наскоро той заяви открито пред медиите, че вече не е в близки отношения с батко си и Корина, но винаги е готов да се отзове на помощ при нужда.

"Когато виждам децата му Джина-Мария и Мик, сърцето ми се усмихва", сподели Ралф пред немското списание Bunte през ноември, като описа подробно разрива със семейството.

„Разликата във възрастта ни е седем години, но той винаги е бил до мен. Състезавахме се заедно, тренирахме маневри за изпреварване и всичко, което е важно в моторните спортове. Имах честта да се уча от най-добрия", добави след това той.

Обобщавайки тежкото положение на големия си брат, Ралф добави: „За щастие напредналата медицина предоставя много възможности. Нищо обаче не е такова, каквото беше преди".

Ралф се върна в светлината на прожекторите през изминалия уикенд, когато разкри,

че има връзка с бизнес мениджъра си, французин от Ница на име Етиен.

Близка негова приятелка, германската актриса Кармен Гайс, разказа, че двойката е заедно от две години, и заяви, че двамата мъже са „много щастливи заедно" и „никога не са имали спорове или разправии". Новината за връзката на Ралф идва почти десетилетие, след като той се раздели с бившата си съпруга Кора-Каролин Бринкман през 2015 г.

Двамата бяха женени в продължение на 14 години, като си казаха "да" през 2001 г., преди да се разведат през 2015 г. Бившите съпрузи имат един син, Дейвид, който сега е на 22 години и също е състезателен пилот.

Кора, която сега е на 47 години, имаше собствена състезателна кариера, като караше в различни класове и шампионати, а също така успяваше и в шоубизнеса като модел на Playboy, телевизионна водеща и актриса. Най-известна е с участието си в немски телевизионни програми като Top of the Pops, Mareinhof и "Кобра 11 - Обади се", а след раздялата с Ралф стартира профил в платформата за съдържание за възрастни OnlyFans.

Двойката остава близка и след раздялата си, като Ралф поздрави бившата си съпруга, когато тя се присъедини към актьорския състав на немската версия на „Аз съм знаменитост, измъкнете ме оттук" през януари 2024 г.

Михаел и Ралф Шумахер имат по един син. Мик Шумахер, синът на Михаел, е само на 14 години по време на злополуката на баща си, на която става пряк свидетел, тъй като е с него, когато тя се случва. Оттогава насам той се превръща в най-публичния член на семейството, прокарвайки свой собствен път в моторните спортове.

 Мик печели титли в младежките категории на Формула 3 и Формула 2, където получава двегодишен стаж като пилот на американския конструктор Haas. В крайна сметка е освободен в края на сезон 2022 г., тъй като Haas не успява да догони по-големи и по-успешни отбори, но е оставен като резервен пилот в отбора на Mercedes F1, за чието създаване през 2010 г. помага баща му. Сега Мик се състезава за конструктора Alpine в Световния шампионат за издръжливост на ФИА през 2024 г.

Мик Шумахер
СНИМКА: Wikimedia Commons
Мик Шумахер СНИМКА: Wikimedia Commons

През 2018 г. Мик определи баща си като „своя идол".

„Никога не е лесно да разглеждаш кариерата на баща ми. Това, което направи той, е изключително. Оценявам го все повече с всеки изминал ден. Винаги искам да се сравнявам с най-добрите, а баща ми е най-добрият. Той е и моят идол. Доволен съм, ако бих могъл да се сравнявам с него", призна той.

В една сърцераздирателна сцена в документалния филм на Netflix „Шумахер" Мик казва, че би искал да може да говори с баща си за кариерата си, и докато е на ръба на сълзите, добавя, че

„би се отказал от всичко за възможността просто да си говорят заедно за Формула 1".

Мик е във връзка с 23-годишната датска моделка Лайла Хасанович от август 2023 г., а по-рано тази година шведски вестник съобщи, че тя се е присъединила към вътрешния кръг, на който е позволено да посещава Шумахер.

Според изданието в края на миналата година (преди десетата годишнина от инцидента) на Лайла й е било позволено да се види с легендата на Формула 1. Двамата с Мик редовно споделят влюбени снимки на своите, общо над четири милиона последователи в социалните мрежи.

Подобно на чичо си, братовчед си и баща си Ралф, не е изненадващо, че Дейвид Шумахер изкарва прехраната си като пилот на състезателни коли. Роден през октомври 2001 г., месеци след като Ралф и Кора се женят, той израства докато кара картинг заедно с Мик.

Дейвид Шумахер
СНИМКА: Wikimedia Commons
Дейвид Шумахер СНИМКА: Wikimedia Commons

Но така както постиженията на Ралф бяха засенчени от тези на Михаел, Дейвид не успя да постигне същите резултати като братовчед си.

Докато Мик се радва на шампионски успехи във Формула 3 и Формула 2, преди да влезе във Формула 1, той се състезава в класовете Формула 4 и Формула 3, но никога не вкусва големия успех. В крайна сметка Дейвид напуска състезанията на открити колела през 2022 г. за да премине в германския шампионат за туристически автомобили DTM, където претърпява ужасяваща катастрофа на „Хокенхаймринг" - пистата, на която преди години чичо му триумфира във Формула 1. Той се сблъсква с колегата си Томас Прейнинг и автомобилът му се удря в бариера, след което се връща на пистата и се удря в други автомобили, което води до огромна верижна катастрофа и пожар. Той е изваден от отломките жив и без особени наранявания, но със значителни болки в гърба.

По-късно допълнителни изследвания установяват, че

лумбалният прешлен на гръбнака на Дейвид е счупен, което поставя под съмнение дали някога ще се завърне към състезанията. 

Но синът на Ралф Шумахер не се предава и след кратко възстановяване се завръща в играта, като завършва сезона, преди да се включи в шампионата GT Endurance миналата година.

Наскоро Дейвид подкрепи напълно решението на баща си да разкрие еднополовата си връзка, като написа в социалните мрежи:

„Много съм щастлив, че най-накрая си намерил човек, с когото наистина можеш да кажеш, че се чувстваш комфортно и в безопасност. Няма значение дали е мъж или жена. Сто процента съм зад теб, татко, и ти желая всичко най-добро! Поздравления!"

Дейвид не поддържа връзка с майка си Кора.

„Липсва ми всеки ден, но Михаел е тук", казва съпругата на Шумахер Корина, примигвайки през сълзи, когато нарушава осемгодишното си мълчание в края на документалния филм на Netflix от 2021 г. за живота на германския пилот.

Корина Шумахер, съпруга на Михаел
СНИМКА: Wikimedia Commons
Корина Шумахер, съпруга на Михаел СНИМКА: Wikimedia Commons

Навлизайки в историята на седемкратния носител на титлата във Формула 1, лентата проследява личния живот и кариерата на легендарния шофьор и изследва последиците от трагичния инцидент, който променя живота му завинаги

Корина е успяла състезателка по спортна езда, спечелила европейския шампионат през 2010 г. Освен това тя се превръща в проницателна бизнес дама, която помага на Михаел да взима изгодни бизнес решения и инвестиции, докато трупа невероятни суми от победи в състезания и спонсорства.

В разговор с германското издание Bild приятелите на Корина казват: „Тя беше и все още е подценявана от мнозина днес", като добавят, че Михаел е бил един от малкото, които наистина са разбирали колко силна всъщност е тя.

Корина и Шумахер се запознават благодарение на общ приятел през 1991 г. - 

и само четири години по-късно си казват "Да" на бляскава церемония, на която тя облича екстравагантна бяла рокля и носи цветя в косата си.

Но в документалния филм на Netflix от 2021 г. матриархът на семейство Шумахер  се открехва повече от всякога. Потвърждавайки безкрайната си любов към съпруга си, тя обясни как й липсва стария живот с Михаел, но потвърди, че мъжът, за когото се е омъжила, все още е някъде там.

„На всички им липсва Михаел, но той е тук. Различен, но е тук. Той все още ми показва колко е силен всеки ден. Никога не съм обвинявала Бог за това. Беше просто много лош късмет - на всеки може да му се случи", каза Корина.

Трейлър на документалния филм на "Нетфликс" - "Шумахер"
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/