Защо Tesla Model 3 струва само 26 900 евро в Испания?

29 July 2024
Георги Луканов
Най-достъпната кола в гамата на Tesla - Model 3
Най-достъпната кола в гамата на Tesla - Model 3

На испанския пазар Tesla Model 3 се продава на цени от 26 900 евро, което е с над 15 хиляди евро по-евтино от сумата, която се иска за същата електрическа кола в Германия например - 42 490 евро. В Гърция е с хиляда евро по-евтин модела в сравнение с Германия, а в Румъния е дори с 2 хиляди евро отгоре.

За да се достигне толкова ниска цена в Испания, са необходими редица стимули. Субсидиите в страната включват държавна помощ от 4500 евро за електрически коли, субсидия от 2500 евро за преминаване от автомобил с двигател с вътрешно горене, целеви климатичен стимул от 1210 евро и 15% данъчно облекчение.

Освен това от Tesla решават да дадат и допълнителен Tesla Boost от 3290 евро за увеличаване на продажбите в комбинация с държавните стимули.

Така през първата половина на годината продажбите на компанията на милиардера Илон Мъск са се увеличили с 36 на сто спрямо същия период на миналата година, а сега се очаква да нараснат още повече.

Tesla Model 3 в момента е най-често срещаният нов електрически автомобил в Испания.

Дори всъдеходът Tesla Model Y в базовата версия със задно задвижване струва само 29 900 евро в базовата си версия на Иберийския полустров. Същият модел в Германия е на промоционална цена от 44 990 евро и то с 6 хиляди евро бонус от американците.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/