Нов автомобил на ток: батериите са като куфар с колелца

01 August 2024
Георги Луканов
Три такива миниколи могат да паркират на място като за една обикновена. СНИМКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ
Три такива миниколи могат да паркират на място като за една обикновена. СНИМКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ

Сменят се, може да се зареждат и в контакта

Компанията Acciona пусна модела NanoCar  Silence S04, лека и 100% електрическа двуместна кола, която се произвежда изцяло в Испания в новата фабрика в Барселона. Този електрически миниавтомобил вече се предлага в магазините на Silence в Мадрид и Барселона и може да бъде закупен от обичайната търговска мрежа на марката в Европа. Така S04 се присъединява към гамата градска мобилност на марката, която вече включва електрическите мотоциклети Silence (S01, S01+ и S02). Всички електрически превозни средства от марката Silence споделят една и съща уникална сменяема система от батерии.

Испанският автомобил е за двама.
Испанският автомобил е за двама.

Silence S04 представлява нов тип лек градски автомобил. Неговите две батерии, които

се транспортират на количка

като туристически куфар с колелца, могат да се зареждат във всеки домашен контакт или да се сменят в една от 120-те акумулаторни станции с 1200 точки за смяна, които марката има в големите градове на Испания.

Тази система позволява подмяна на батериите за по-малко от 30 секунди. S04 има скромни размери: 2,28 метра дължина, 1,26 метра широчина и 1,57 метра височина, с багажно пространство от 247 литра и място за двама пътници. Благодарение на малките си размери

той е много лесен за паркиране,

защото три S04 могат да се поберат в пространството, заемано от една средно голяма кола.

Електрическият автомобил има две версии. Silence S04 L7e е с литиевойонни батерии с общ капацитет 11,2 квтч и обхват 149 километра. Електрическият двигател е с мощност 14 квт (19 к.с.) и с пикова мощност 22 квт (29,9 к.с.).

Електромобилът има и малък багажник.
Електромобилът има и малък багажник.

Ускорението от 0 до 50 км/ч отнема по-малко от 7 секунди.

Максималната скорост е 90 км/ч

Изисква се шофьорска книжка от B категория.

Silence S04 L6e е с идентичен капацитет на батерията и пробег 175 километра. Максималната скорост е ограничена до 45 км/ч. Електромоторът е едва с 3 квт (8 коня)  с пикова мощност от 10,6 квт (14,4 к.с). В Испания можете да шофирате тази версия от 15-годишна възраст.

И двете модификации на Silence S04 включват климатик, 7-инчов TFT цифров дисплей, мултифункционален волан, Bluetooth аудиосистема, тапицирано с кожа арматурно табло, стойка за смартфон с вградено зарядно устройство, LED фарове, дискови спирачки и достъп без ключ чрез смартфон.

Приложението My Silence, съвместимо с iOS и Android, позволява на потребителите да споделят приятели (споделяне на превозно средство между отделни лица) и да проверяват местоположението на автомобила по всяко време, както и оставащия обхват и да активират алармата в случай на неразрешено движение.

Смяната на батерията се осъществява за около 30 секунди.
Смяната на батерията се осъществява за около 30 секунди.

S04 може да бъде закупен в Испания по два начина: чрез придобиване на екологичната количка с абонамент за батерията или чрез закупуване на колата заедно с батерията.

С абонамент намалява до 35%

от първоначалната цена на автомобила, с месечна такса от 19,99 евро за включените три цикъла на зареждане.

Началните цени на модела в Испания са 9870 евро за модела L6e и 11 680 евро за модела L7e.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/