Скоро ще може да разговаряме с ChatGPT както с приятел

01 August 2024
Валентина Антова
ChatGPT СНИМКА: Pixabay
ChatGPT СНИМКА: Pixabay

Компанията OpenAI изненада своите потребители като по-рано тази година добави актуализиран гласов режим към най-новата версия на ChatGPT. Тази функция е далеч от типа роботозиран глас, който сме свикнали да чуваме при гласови асистенти като Alexa или Siri. Той е усъвършенстван и звучи забележително реалистично. Също така реагира в реално време, може да бъде прекъснат по средата на изречението и след това да смени темата. Преценява емоционалното състояние на потребителя спрямо тона на гласа му и може да отговаря на шеги като са добавени кикотещи звуци. При първоначалното демо на гласовия режим хората твърдят, че гласът звучи подозрително близо до този на актрисата Скарлет Йохансон.

От вторник усъвършенстваният режим, който работи с най-мощната версия на чатбота, ще започне да се разпространява за платени абонаменти. Разширеният гласов режим ще започне първоначално да се разпространява за малко група от тези хора, а през есента всички останали абонати.

ChatGPT и преди е разполагал с гласов режим, но той не е бил толкова добър. С новата версия чатбота ще стане още по-полезен за повечето хора, тъй като ще се създаде илюзията за виртуален личен асистент. С него могат да се водят естествени разговори на различни теми по почти същия начин като с приятел. Лекотата на диалога ще предразполага потребителите да го използват по-често, което ще застраши други алтернативи на Apple и Amazon.

Новият гласов режим идва обаче и с много въпроси: "Ще разбере ли функцията достатъчно добре какво се опитват да кажат потребителите, дори ако имат разлики в речта?; Дали хората ще бъдат по-склонни да се доверят сляпо на асистент с изкуствен интелект, звучащ като човек, дори когато той греши?" OpenAI отговориха на тези въпроси като казаха, че пускането на усъвършенстваната версия е било предвидено за юни месец, но ще е необходим „още един месец, за да достигне нашата лекота на говорене". Трябва да се гарантира безопасността, за да могат милиони хора по света да му се доверят и да разчитат на отговори в реално време.

Компанията съобщи, че през последните месеци е изпробвала гласовите възможности на Al. Направени са повече от 100 теста с потребители които "говорят общо 45 различни езика и представляват 29 различни географски области". Тези тестове се стремят да открият потенциалните слабости на режима, за да бъдат отстранени.

Сред мерките за безопасност, които е включила компанията са: забрана на гласовия режим да използва други гласове освен 4 (на предварително избрани актьори, за да се избегне имитация); блокирана е възможността режима да генерира музика или друг тип аудио заради авторските права. OpenAI каза и, че тази функция ще има същите защити като текстовия режим на ChatGPT, за да предотврати използването на незаконно или „вредно" съдържание.

Новата версия на гласовия режим също ще има една основна разлика с демото. Потребителите вече няма да имат достъп до гласа, който мнозина (включително самата актриса) вярваха, че звучи като Йохансон. Въпреки че OpenAI твърди, че гласът никога не е бил предназначен да звучи като нея и е създаден с помощта на различен актьор, той спря използването на гласа й „от уважение", след като Скарлет Йохансон се оплака.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/