Проучване: Гумите се пукат все по-често

07 August 2024
Георги Луканов
Всесезонните гуми стават все по-разпространени. Снимки: производителите
Всесезонните гуми стават все по-разпространени. Снимки: производителите

Изследване на нидерландската туристическа асоциация ANWB  проведе проучване сред своите членове, което показа, че гумите на съвременните коли все по-често се пукат. Това е така, не защото гумите са станали по-лоши, а заради факта, че колите стават все по-тежки.

"Виновници" за това са кросоувърите и SUV моделите, както и електрически автомобили, които тежат много повече от колите с двигател с вътрешно горене. Ето защо Кралската туристическа асоциация в Нидерландия призовава редовно да проверявате състоянието на вашите гуми, особено когато отивате на почивка.

Модерните джанти и нископрофилните гуми също са виновни. Докато автомобил от среден клас в миналото имаше гума със странична стена от 55-70% от ширината на протектора, днес 35-45% е по-скоро норма, отколкото изключение. И колкото по-ниска е страничната стена, толкова по-високо трябва да е налягането в гумата, за да може да се справи със страничните сили. Ако пренебрегнете налягането в гумата, рискът от спукване, дължащ се, наред с други неща, на пукнатини в страничната стена или по ръбовете на протектора, бързо се увеличава.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/