В Барселона зарядни станции се захранват от ток, произвеждан от спирането на метрото

10 August 2024
Георги Луканов
Зарядна станция за автомобили.
Зарядна станция за автомобили.

Ако електрическите автомобили се възползват от спирането, за да презаредят батерията, защо да не приложите същата логика към по-големите превозни средства? Този въпрос стои зад един пионерски проект в Европа, който вече се прилага в Барселона - MetroCHARGE.

При този проект ултра бързите зарядни устройства за електромобили ще се захранват благодарение на енергията, възстановена от спирането на вагоните на метрото в комбинация с фотоволтаично слънчево генериране.

Енергийното захранване, което ще захранва тези зарядни, идва от контактната мрежа на метрото и слънчеви панели, монтирани на наличните покриви. 

Всяка "колонка" разполага с две устройства за бързо зареждане с мощност 50 kW . Всяко от тези устройства има три конектора, които могат да се използват едновременно, в допълнение към две паркоместа.

За да използвате зарядните устройства MetroCHARG, ще трябва да имате достъп до приложението на мрежата от електрически станции в Барселона. Чрез това приложение може да активирате презареждането с максимално време за използване от половин час, един или два часа. Цените за презареждане са 30 цента на kWh.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/