Само 9 процента от новите модели са устойчиви на кражба!

05 September 2024
Георги Луканов
В обновения Volkswagen Golf бяха върнати част от физическите бутони и превключватели по изричното желание на клиентите.
В обновения Volkswagen Golf бяха върнати част от физическите бутони и превключватели по изричното желание на клиентите.

Системите за безключово заключване в новите автомобили са удобни - когато се приближите до колата, тя разпознава ключа в джоба ви и отключва вратите. Двигателят може да се стартира чрез просто натискане на бутона. Но пропускът в сигурността на системата очевидно все още не е отстранен. Повечето автомобили със система за безключово заключване са много по-лесни за кражба, отколкото колите с нормален дистанционен ключ, предупреждава Германският автомобилен клуб (ADAC).

От 2016 г. автомобилният клуб е тествал 698 автомобила с безключови системи. Почти всички коли са можели да се отварят с т.нар релейни кутии. Само девет процента от тестваните автомобили са останали имунизирани срещу тези опити за кражба.

За автокрадците е достатъчно да имат малко устройство близо до ключа на колата и друго на вратата на колата. По този начин те могат да разширят обхвата на сигнала със стотици метри. След това колата може да бъде отворена и стартирана за секунди. 

Заключващите системи с ултрашироколентова технология (UWB) са по-безопасни от 2019 г. и се монтират във все повече модели на Audi, Cupra, Seat, Skoda и Volkswagen. Подобрени системи, които предотвратяват кражби от този тип, са инсталирани в A3, Q4 e-tron, Born, Formentor, Leon, Enyaq, Octavia, Golf 8, ID моделите, Caddy, T7. BMW, Genesis, GWM (Great Wall Motors), Hyundai, Kia, Mercedes и Suzuki също имат модели с по-добра защита.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/