BMW пуска водороден автомобил през 2028 г.

06 September 2024
MenTrend.bg
BMW с 3D лидар
BMW с 3D лидар

Германският автомобилостроител Бе Ем Ве (BMW) си е поставил за цел да пусне на пазара своя първи модел, задвижван с водород през 2028 г., като за целта ще бъде използвана технологията за горивни клетки, разработена в партньорство с "Тойота" (Toyota), предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от компанията.

От Бе Ем Ве посочиха, че автомобилът ще бъде вариант на съществуващ модел с опция за задвижване с водородни горивни клетки, като повече подробности не бяха представени, допълва Ройтерс.

Изпълнителният директор на Бе Ем Ве Оливър Зипс каза в изявление, че превозното средство ще "подчертае как технологичният прогрес оформя мобилността на бъдещето".

Партньорството на Бе Ем Ве с "Тойота" ще позволи на двете компании да намалят разходите за разработка на задвижване за пътнически автомобили, което да намери приложение и в лекотоварните и тежкотоварни автомобили.

Бе Ем Ев е сред най-силните застъпници на водородната технология сред германските производители на автомобили и вече тества водороден пътнически автомобил, iX5 Hydrogen, който има пробег от 500 км (310 мили) и възможност за зареждане с гориво за от три до четири минути, допълва Ройтерс.

Задвижваните с водород превозни средства могат да се зареждат бързо с гориво и да имат голям пробег, но малко производители на автомобили са инвестирали в технологията поради високите разходи и ограничената мрежа от места за зареждане, пише БТА.

Ключови думи
BMW

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/