Новият ChatGPT o1 беше научен да мисли като човек

13 September 2024
MenTrend.bg
ChatGPT СНИМКА: Pixabay
ChatGPT СНИМКА: Pixabay

OpenAI представи нов езиков модел, ChatGPT o1, способен да разсъждава и да решава логически проблеми чрез имитиране на човешкия мисловен процес, решаване на сложни проблеми с по-прости стъпки, анализиране на различни подходи и коригиране на грешки.

Моделът o1 показа изключителни резултати в тестове и състезания, сравними с резултатите на специалистите. В програмирането o1 беше класиран на 49-то място на Международната олимпиада по информатика (IOI) през 2024 г. и надмина 89% от конкурентите на платформата Codeforces. По математика o1 беше класиран сред 500-те най-добри ученици в Съединените щати в квалификационния кръг на Американската математическа олимпиада (AIME).

В природните науки моделът изпревари специалисти в диамантения тест GPQA, който оценява знанията по химия, физика и биология.

Според OpenAI, o1 значително превъзхожда GPT-4o в задачи, включващи логическо мислене. В тестовете на AIME o1 решава средно 83% от проблемите, докато GPT-4o решава 13%.

Успехът на модела се дължи на нов алгоритъм за обучение, наречен "верига на мисълта", който позволява на модела да подобри резултатите си чрез разпознаване и коригиране на грешки, и изпробване на различни подходи.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/