AI ще е способен да предсказва престъпления

16 September 2024
MenTrend.bg
Изкуствен интелект
Изкуствен интелект

Южнокорейски учени създадоха модел с изкуствен интелект (AI), способен да предсказва престъпления, съобщи Tech Xplore.

Моделът, стартиран от Южнокорейския изследователски институт по електроника и телекомуникации (ETRI), е в състояние да анализира видеозаписи и да оценява рисковете от престъпления в реално време. Системата се учи от ранни видеозаписи, набор от поведения и статистики.

Технологията, която учените наричат ​​Dejaview, е в състояние да предвиди растежа на престъпността чрез оценка на много фактори. Тя анализира и поведението на хората на обществени места, сравнявайки го с поведението на престъпниците. Dejaview може също да прави разлика между видовете престъпления. Според експерти по време на тестването моделът е предсказал няколко престъпления с точност над 82 процента.

Втората характеристика на модела беше възможността да се контролират действията на определено лице - за да се предотвратят рецидиви. Системата може да наблюдава човек, за да анализира задълбочено поведението му. Според представители на ETRI те възнам

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/