Документален филм на HBO разкрива самоличността на създателя на биткойн?

09 October 2024
Валентина Антова
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Новият документален филм на HBO Money Electric: The Bitcoin Mystery твърди, че е разкрил една от най-големите мистерии в света на криптовалутите - истинската самоличност на създателя на биткойн. Тази загадка вълнува хората вече повече от десетилетие, откакто през 2009 г. мистериозна личност известна като Сатоши Накамото, пусна първата в света децентрализирана цифрова валута. Според лентата на HBO Сатоши Накамото всъщност е канадският крипто експерт Питър Тод.

Питър Тод отхвърли категорично теорията, той да е създателят на биткойна, като я нарече "нелепа". Тод е известен в криптографските среди (тайнопис, който изучава принципите, средствата и методите за преобразуване на данни) и съветник по блокчейн технологии (представлява съвкупност от база данни), като каза, че няма каквато и да е било връзка със създаването на биткойн. Режисьорът на филма Кълън Хобак показа всичките си доказателства като попита Питър Тод дали той стои за изобретението за трилиони долари. На този въпрос експертът отговори с публикация в социалната мрежа X: "Аз не съм Сатоши Накамото".

Самоличността на Сатоши буди още по-голям интерес, тъй като в неговия биткойн портфейл има около 69 милиарда долара, което означава, че Сатоши е 20-тия най-богат човек в света. Преди пускането на документалния филм повече от 44 милиона долара са били заложени в уебсайта Polymarket (крипто залагания) за самоличността на Сатоши, но Питър Тод никога досега не е бил посочен за изобретателя на криптовалутата.

През 2015 г. в научното списание Wired е публикувано разследване, което показва, че австралийския компютърен учен Крейг Райт е Сатоши Накамото. Скоро след статията Раят заявява, че наистина е той и показва доказателства. Твърденията му обаче са пренебрегнати, а години по-късно съдия от Върховния съд на Обединеното кралство казва, че има доказателства, че той не е Сатоши. Технологичният милиардер и крипто ентусиаст Илон Мъск също е бил подозиран за създател на криптовалутата, но категорично отрича.

Адам Блек, един от разработчици на LinkedIn (също и потенциален кандидат за Сатоши), публикува в профила си в X преди премиерата на документалния филм: "Никой не знае кой е Сатоши и това е нещо хубаво". 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/