Microsoft може да загуби достъп до ChatGPT

19 October 2024
MenTrend.bg
Microsoft СНИМКА: Pixabay
Microsoft СНИМКА: Pixabay

През последната година OpenAI се опитва да предоговори споразумението си с Microsoft, за да получи повече финансиране и компютърни ресурси. Microsoft обаче отказа да предостави допълнително финансиране, съобщава The New York Times.

Въпреки първоначалния отказ, след няколкомесечни преговори компаниите постигнаха споразумение за намаляване на разходите за използване на изчислителна мощност и закупуването й от други доставчици. В резултат на това OpenAI подписа споразумение с Oracle.

В същото време с предоговарянето на условията на сделката с Microsoft, OpenAI също се опита да привлече нови инвеститори. През октомври компанията завърши кръг на финансиране от 6,6 милиарда долара, ръководен от Thrive Capital, оценявайки компанията на 157 милиарда долара. В кръга бяха включени също Nvidia, MGX и други инвеститори.

Отбелязва се, че Microsoft е започнала да се тревожи за нарастващата си зависимост от технологиите OpenAI. Някои служители смятат, че стартъпът не предоставя нови технологии толкова бързо, колкото би искала корпорацията. За да намали зависимостта, Microsoft започна да инвестира в други AI проекти. През март 2024 г. компанията плати 650 милиона долара за технологията и екипа на стартъпа Inflection. Съоснователят и ръководител на Inflection Мустафа Сюлейман ръководи отдела за изкуствен интелект на Microsoft и създава технологии, които могат да заменят продуктите на OpenAI.

Тези ходове разгневяват служителите и ръководството на OpenAI, включително изпълнителния директор Сам Алтман. Някои служители се оплакват от натиск от страна на Сюлейман и недостатъчна изчислителна мощност от страна на Microsoft.

Експертите смятат, че ако партньорите не могат да постигнат компромис, OpenAI може да използва вратичка, за да прекрати споразумението с Microsoft. Договорът включва клауза, според която Microsoft може да загуби достъп до технологиите OpenAI, ако стартъпът създаде общ изкуствен интелект (AGI), който превъзхожда хората при изпълнение на интелектуални задачи.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/