9 храни, които може да намалят риска от инсулт

21 February 2022
Яна Андреева

Всяка година броя на пострадалите от инсулт нараства лавинообразно и вече нито една възраст не е застрашена.

Какво може да се направи, за да се намали рискът от инсулт?

Най-рисковият фактор е високото кръвно налягане. Това означава, че ако сте дори на ръба на високото кръвно, е важно да предприемете правилните стъпки за неговото намаляване.

Повечето хора прибягват към медикаментите, подходящи за това, но най-добрият начин за сваляне до безопасно ниво е да изберете подходящ хранителен режим и прием на витамини.

Предлагаме ви 9 храни, които може да намалят риска от инсулт.

Кейл

Това растение не е само модерна храна, с която по-младите обичат да се хранят. То е богато на магнезий, който е безценен за сърцето.

Банани

Наличието на достатъчно количество калий в организма може да намали риска от инсулт с 24%. Това е така, защото калият регулира инсулина, който от своя страна стабилизира кръвното налягане. Един от най-добрите източници на този минерал са любимите на всички банани.

Тиквени семки

Подобно на кейла, тиквените семки са богати на магнезий. Ако консумирате редовно от тях, може да намалите риска от инсулт с 22%.

Нискомаслено прясно мляко

Нискомасленото мляко не е само за възрастни, които все още обичат да консумират млечни продукти, но и за тези, които са загрижени за риска от инсулт. Нискомасленото прясно мляко значително намалява рисковите фактори, водещи до инсулт. Това е така, защото белите храни са пълни с магнезий, калций и калий – вещества, необходими за здраво сърце.

Боровинки

Боровинките са претъпкани с антиоксиданти, които подпомагат здравословния кръвен поток.

Сладки картофи

Подобно на боровинките, сладките картофи са пълни с антиоксиданти, които помагат да се предотврати натрупването на плаки.

Черен боб

Черният боб може да не е толкова вкусен, но е много здравословна храна. Той е фрашкан с фибри – друг хранителен елемент, който спъва инсулта.

Сьомга

Сьомгата не е само вкусно основно ястие, а е и храна, която е пълна с омега-3 мастни киселини, които може да намалят риска от инсулт с 6 до 12%.

Тъмен шоколад

Вярвайте или не, тъмният шоколад съдържа флаваноиди, за които е доказано, че предотвратяват появата на инсулт.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/