Шеф Иван Манчев стана известен покрай „Черешката на тортата”, вихри се и като справедливо строг съдник в "Кошмари в кухнята", но всъщност нашият екип отдавна е запознат с неговата кулинарна виртуозност. В неговите ресторанти всеки може да се убеди в това. Днес обаче надничаме не в ресторантите, не и в ефира, а в личната му кухня, където с неговата жена са по-вихрени и отколкото на работното си място.
Кой беше първият ви учител в кулинарните дебри?
Човекът, от когото съм се учил на кулинария, е моята майка. Палих се от това, което тя правеше в кухнята, готвеше много вкусно. А и съм чревоугодник. Тя приготвяше страхотни сарми, пълнен далак, шкембе. Закърмен съм с тези ястия и винаги са ми били вкусни. В четвърти клас се записах на кръжок по готварство и кулинария. Учех се да правя пици, супи.
Кое бе първото ястие, което направихте у дома и поднесохте с гордост?
Яйца на очи. И сега обичам да ги правя, но с бекон, с аспержи, с шунка.
Солени или сладки ястия предпочитате да приготвяте?
Допадат ми солените. Не обичам сладките и затова не са моята стихия. Харесва ми да си приготвям риба на скара или на тиган, пълнена с пресни билки, с малко лимон. Вчера си готвих пъстърва с конкасе домат (б.а. Доматите се срязват на кръст от долната им страна. Заливат се за 10 секунди с гореща вода. Обелват се. Почистват се от семките и сокът. Нарязват се първо на резени, след което напречно на кубчета.), с пресен босилек, запечена с малко обикновена и малко пушена моцарела, с маслини. Обичам много джолан и агнешки котлети със спанак.
Кое е вашето лятно ястие?
Вкусен ми е пълненият патладжан със зеленчуци и натрошено сирене. Първо обелваш патладжана и издълбаваш плънката. Нея задушаваш с лук, малко мащерка, чесън, домат. Всичко това пълниш в патладжана, изпичаш го и го поръсваш отгоре със сирене. Сервираш го с доматен сос.
Салати хапвате ли?
Обожавам салата с розови домати. Добавям прясно сирене и печена чушка.
Харесвате ли супи?
Днес съм направил крем-супа от тиквички, така че след малко ще си хапна. Имам и зелен боб с пилешко.
Когато съпругата ви готви, вие мълчите ли?
Тя готви страхотно и не й се бъркам. Прави невероятно пилешко със специален сметанов сос. И всеки път като ми се прияде от него, я моля да ми угоди. Понякога си организираме италианска вечер и тя поднася пица, паста, равиоли, тортелини. Ние имаме 3 ресторанта и когато искаме да се глезим, го правим у дома.
Коя ви е любимата чужда кухня?
Италианска, френска и японска, като японската не значи само суши. Темпурата ми е едно от предпочитаните ястия. Мога да го правя, но ми харесва да ми го поднесат в ресторант.
Споделете рецептата за вълшебните сотирани калмари, които предлагате в един от ресторантите си?
Калмарите се нарязват и се слагат в тиган с масло. Добавя се сушен домат и мащерка. Всичко се обърква и идва ред на лимона и чесъна.
С кои подправки ви харесва да готвите?
Използвам босилек и магданоз. Слагам ги почти навсякъде.
А кой е плодът цар във вашето хранене?
- Обичам прасковите, но тези, които са твърди като ябълки - от Сливен.
Паста Матричана
необходими продукти:
160 г прясна паста
30 г бекон
20 г пармезан
200 г доматен сос
30 г пресни домати на кубчета (конкасе)
черен пипер
зехтин
пресен босилек
сос песто
начин на приготвяне:
1. Пастата се сварява за около 2-3 мин. Ако е суха паста - около 6-8 минути.
2. Прави се сос от: доматения сос, бекона, който е нарязан на кубчета, доматите, които също са на кубчета, сол, пипер, чесън и песто. Всичко това минава през тигана за около 2-3 минути.
3. Готовата паста се поставя в чиния. Слага се от соса, поръсва се с пармезан и се украсява със стръкче босилек.
Шоколадово суфле
необходими продукти:
за кафявата смес:
60 г черен шоколад
50 г масло
1 яйце
22 г захар
27 г брашно
за бялата смес:
60 г бял шоколад
40 г масло
1 яйце
18 г захар
22 г брашно
Малък съвет
За по-здравословен ефект използвайте шоколад без лактоза. Можете да намерите такъв в специализираните магазини за здравословно хранене и из някои магазини в интернет.
начин на приготвяне:
1. Двете смеси се приготвят в две отделни купи, като се изсипват продуктите в следния ред: размекнатото масло, захарта, леко разбитите яйца, разтопеният на водна баня и поизстинал шоколад и брашното.
2. Първо се изсипва част от кафявата смес във формичките за печене на суфлето, след това от бялата и накрая се завършва пак с кафявата. Суфлето се пече на 220 C в продължение на 6 минути. Поднася се с ванилов сос и пудра захар или със сладолед.
Тирамису
необходими продукти:
1 пакет бишкоти
2 малки кутии сирене маскарпоне
3 жълтъка
200 г захар
3-4 ванилии
шварц кафе
2 сашета есенция ром
какао на прах за украса
начин на приготвяне:
1. Жълтъците и захарта се оставят на водна баня до леко побеляване и увеличаване на обема. Махат се от котлона, за да изстинат.
2. Маскарпонето се разбива с миксер.
3. Едната смес се добавя към другата. Към тях и ванилията и рома.
4. Бишкотите се сиропират с кафето и започва реденето на пластовете. Един пласт бишкоти, един от маскарпонената смес.
5. При поднасянето тирамисуто се поръсва с какао. Чинията се украсява с ванилов сос и плодове.
Тигрови скариди по сицилиански
необходими продукти за 1 порция:
15 броя тигрови скариди
100 г лапад
2 стръка пресен лук
15 г чесън
30 г маслини
1 домат конкасе*
100 мл доматен сос
20 г пресен босилек
сол и черен пипер на вкус
50-60 г пармезан
начин на приготвяне:
1. Запържват се нарязаните: лук, чесън, лапад, конкасе от домати, маслини и доматен сос.
2. Тигровите скариди се прибавят към така направения сос. След това се слага босилека и всичко това се запича на 200°C за 10 мин.
3. Поднасят се поръсени с пармезан.
Още нещо*
Конкасе е техника, при която доматите се попарват, след което бързо се изстудяват, за да спре навреме термичната обработка, махат им се люспите и семките и се нарязват на малки кубчета.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари