Традициите са нещо прекрасно, но понякога имаме нужда да разнообразим и самите тях. Предлагаме ви няколко рецепти за трапезата ви на Бъдни вечер, които са малко по-различни от стандартните боб, сарми с ориз и ошав.
Различните сарми
Необходими продукти:
листата от 1 кисела зелка
1 ч.ч. нахут от консерва
1 ч.ч. царевица
1 ч.ч. киноа
1 глава лук на ситно
3 скилидки чесън на дребно
1 домат на кубчета
шепа стафиди
сол и черен пипер
1 ч.л. кимион
олио
5 с.л. червено вино
Начин на приготвяне:
1. Накиснете киноата във вряла вода, за да набъбне. След 5 минути отцедете, ако е останала вода.
2. Запържете лука и чесъна, добавете виното и оставете под похлупак, докато течността се изпари. Добавете доматите, овкусете със сол и черен пипер и отстранете от котлона.
3. В купа смесете изплакнатите и добре отцедени нахут, царевица, киноа и стафиди. Прибавете към тях и сместта с лука, чесъна и доматите, както и кимиона, и разбъркайте добре.
4. Напълнете зелевите листа с плънката, завийте добре и сварете в тенджера за около 35 – 40 минути.
Тези сарми може да сервирате с бял сос бешамел с къри и джинджифил.
Сарми със сини сливи и булгур
Необходими продукти:
листата от 1 кисела зелка
200 г сушени сини сливи
250 г булгур
1 стрък праз на ситно
олио
чубрица
червен пипер
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Накиснете булгура в студена вода за 1 час, а сините сливи – във вряла за същото време.
2. Задушете праза и го смесете с булгура и сливите. Овкусете с подправките и махнете от котлона.
3. Завийте сармите с готовата плънка и сварете в подсолена вода или зелев сок за около 35 – 40 минути.
Може да ги сервирате със запържен червен пипер.
Баклава с тахан халва
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
300 г тахан халва
2 ч.ч. счукани орехи
шепа дребни стафиди
1 пакетче разтопено масло
за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
настъргана кората от един лимон
1 ванилия
Начин на приготвяне:
1. Начупете хубаво тахан халвата и я смесете с орехите и стафидите. Разпределете плънката между корите за баница, като мажете всяка кора с масло.
2. Сложете във фурната и докато се изпече до розово, пригответе сиропа, като позволите на всички продукти на кипнат.
3. Залейте изпечената основа със сиропа и оставете да престои на хладно място 24 часа.
Ашуре
Необходими продукти:
Продукти:
500 г сварено жито
200 г захар
150 г микс от ядки
50 г сушени кайсии
50 г сушени шайби ананас
50 г сушени червени боровинки
1 с. л. канела
1 ванилия
Начин на приготвяне:
1. Сварете житото, като предварително сте го оставили да кисне една нощ.
2. Смесете всички продукти и оставете да престои 1 денонощие, за да се усвоят добре ароматите.
Тиквени кесийки с праз
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч. ч. брашно
1 1/2 с. л. оцет
12 г сол
вода
тънки пера от праз
за плънката:
1кг тиква
1 ч. ч. захар
250 г запечени орехови ядки
2 ч. л. канела
1 ч. ч. олио
Начин на приготвяне:
1. Обелете и настържете тиквата. Задушете я в малко олио и прибавете към нея захарта, орехите и канелата. Разбъркайте добре.
2. С посочените продукти (без праза) омесете тесто, разделете го на топки колкото чиния и разточете всяка от тях върху набрашнена повърхност.
3. В средата на всяка топка сложете от сместта, така че да я разпределите по равно. Съберете тестото, като притиснете краищата и завържете с перата от праз лук.
4. Изпечете в намазнена тавичка кесийките на 180 градуса. Когато ги извадите от фурната, ги поръсете с пудра захар и още малко канела.
Греяно вино
Необходими продукти:
2 литра червено вино
1 портокал
2 мандарини
2 ябълки
1 круша
1 ананас (може и от консерва)
пръчка канела
няколко зрънца черен пипер
2 с. л. мед
Начин на приготвяне:
1. Сложете виното в дълбока тенджера и го оставете на слаб огън на котлона, като в това време обелите и нарежете плодовете.
2. Сложете плодовете във виното заедно с пръчката канела и оставете да покъкрят заедно около 5 минути. Добавете черния пипер и изключете огъня.
3. Когато виното леко изстине, подсладете го с мед.
4. Сервирайте топло с по няколко парченца от плодовете.
Имайте благоденствие и здраве!
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари