Храната на празничните трапези в различните държави е различна, но духът на Коледа присъства навсякъде.
В Швейцария нанизват парчета месо на дълга вилица и ги топват във врящ бульон, докато се сварят. След това ги поднасят с пържени картофи и разнообразни сосове.
В Дания на Коледа се гощават с флескетег - запечено свинско месо, към което сервират задушено червено зеле, карамелизирани картофи и чипс. Традиционният десерт тук е ris’a’la mande - оризова каша с бадеми, бита сметана и ванилия.
В Португалия вечерята на Коледа се нарича consoada и се състои от bacalho (сушена солена риба треска), варени зеленчуци - картофи, лук, зеле и др., варени яйца, сварен нахут, поляти със зехтин и сос от нарязан суров лук, чесън и магданоз. Други традиционни ястия са polvo a lagareiro (октопод на грил) и batatas a murro (намачкани картофи, които са запечени на фурна с чесън, магданоз и зехтин).
Великобританците обичайно хапват на Коледа пуйка или гъска. Към нея поднасят боровинков или ябълков сос, брюкселско зеле, pigs in blankets (малки наденички, обвити в бекон), пържени моркови, картофи и пащърнак. В Полша на Бъдни вечер сервират борш с кнедли.
В Гватемала в полунощ преди Рождество се черпят с тамале - питки от царевично брашно, обвити с листа от царевица, с плънка от кайма, сирене, плодове или зеленчуци, приготвени на пара. В Нова Зеландия за Коледа на почит е всякаква храна, която може да се приготви на барбекю, а основен акцент в менюто е тортата Павлова.
На традиционната коледна трапеза в Швеция има шунка, кюфтета, колбаси, различни видове херинга, пушена сьомга или змиорка, червено зеле, брюкселско зеле, както и ястие, наречено „Изкушението на Янсон” - картофена запеканка с аншоа. В Украйна традиционно поднасят 12 ястия, сред което непременно присъстват пелмени с различни плънки.
На Филипините наричат Бъдни вечер Noche Buona - обикновено започва в полунощ. На празничната трапеза слагат шунка с гарнитура от спагети или ориз. За десерт филипинците сервират плодова салата, включваща грозде, ябълки, череши, тропически плодове (папая, ананас), овкусени със сметана и кондензирано мляко. Още един традиционен коледен десерт тук е флан - много близък до крем брюле.
Коледна гъска с ябълков сос
Необходими продукти:
4,5 - 5 кг гъска
1,3 кг картофи
400 г лук шалот
3 с.л. зехтин
1 лимон
3 стръка розмарин
10 стръка мащерка
За соса:
3 големи ябълки
2 лимона
1 пръчка канела
4 пръчици карамфил
Начин на приготвяне:
1. Включете фурната на 220 °C. Облете картофите, разполовете ги и ги сварете в подсолена вода за 10 мин до полуготовност.
2. Почистете лука, разрежете на половинки и разделете на слоеве. Задушете го до златисто в загрят зехтин.
3. Отцедете картофите и леко надупчете всяка половинка с вилица. Поръсете с изцедения лимон и захлупете, за да попие сока по-добре.
4. Сложете гъската в тава, заедно с двете половинки от лимона. Стрийте мащерката и розмарина и сложете при картофите, заедно с лука. Напълнете гъската с тази смес. Натрийте кожата на птицата със сол и сложете във фурната. След 20 мин намалете температурата на 180°C. Печете 2 часа.
5. През това време пригответе соса. Обелете и нарежете на едро ябълките и ги сложете в голяма тенджера на котлона. Добавете лимоните, канелата и карамфила. Ако не искате сосът да е много гъст, сложете и малко вода. След като заври, намалете огъня и варете, докато ябълките омекнат. Отделете канелата и карамфила и смелете в блендер. Поднесете нарязаната гъска топла, като полеете със соса.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари