Дойде време за едно от най-вкусните меса – агнешкото. И макар от години то да е традиционен солист на великденската и гергьовденската ни трапези, не е зле да си припомним тънкостите за приготвянето на перфектното ястие с агне.
Когато купувате агнешко месо, се уверете дали е прясно, има ли печат и съответния БГ номер за продажба и внимателно разгледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи не сте попаднали на шиле, а на истинско агнешко
Най-подходящи за готвене са филе, котлети и бутче. Ако обичате котлети, е добре преди да започнете с готвенето да ги почистите добре от костта и ципите. От бутчето пък можете да кажете да ви смелят кайма.
За агнешкото са много подходящи преди всичко чесън, розмарин, джоджен, босилек, риган, кимион, лимонова кора, кориандър и мащерка. Не прекалявайте обаче с подправките, за да не изгуби месото своя естествен аромат.
Преди да поръсите месото с подправките, го изчистете добре от излишните мазнини.
Използвайте ситно нарязани свежи подправки, така месото ще има още по ароматен и свеж вкус. Комбинирайте свежия микс от растения със зехтин. Така ще ви е по-лесно да намажете обилно месото и то да поеме от аромата на всички подправки.
Намазаното и завито в домакинско фолио агнешко трябва да престои в хладилник поне за една нощ.
След като го извадите от хладилника, не го слагайте да се пече веднага. Добре е да постои на стайна температура. Така месото ще се изпече равномерно от всички страни.
По стара българска традиция агнешкото за Великден се приготвя и на чеверме, което се прави от цяло агне и се пече на жив огън на дърва или дървени въглища. Понеже у дома не можете да си позволите подобен метод, пробвайте с шпиковане – правите разрези с нож из цялото месо и ги пълните с черен пипер, чесън, морков или друго по ваш вкус.
Добрите готвачи съветват месото да се пече на умерен огън (170 -180 градуса) и да се избягва припичането му. Температурата и времето, за което се пече месото, зависят от мазнината по него. По-тлъстото агне се пече по-дълго и на по-ниска температура.
Никога не осолявайте месото предварително, защото има опасност да го изсушите. Солете непосредствено преди да го сложите във фурната.
За да се разбере дали е готово месото, може да го боднете с шишче или клечка за зъби. Ако сокът, който изтече, е червен - месото е още сурово. Ако е бистър, месото е полуопечено. Ако няма сок, значи е готово.
След като извадите готово агнешко от печката, е добре да го оставите покрито с фолиото за около 20 минути. Така сосовете от печенето ще навлязат още по-навътре в месото и то ще стане още по-крехко.
Лесно агнешко с картофи в гювеч
Продукти за 4 порции:
1 кг агнешко, нарязано на хапки
750 г картофи, нарязани на дебели резени
4 големи домата, нарязани на четвъртинки
1 средно голяма глава лук, нарязана на резени
4 с. л. зехтин
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 с. л. ситно нарязан пресен розмарин
1 ч. л. сушен риган
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Сложете агнешкото, картофите, доматите и лука в огнеупорен глинен гювеч или йенска тавичка. Поръсете със зехтин, сол, пипер, розмарин и риган. Сложете капака и оставете във фурната за един час, докато месото омекне съвсем. Често поливайте с малко топла вода. Сервирайте горещо.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари