Бащата на Орлин от екипа на супер ракетата на Мъск: Вече работят по два по-съвършени модела (Видео, снимки)

23 April 2023
24 часа
Орлин Велев с родителите си пред Старбейс в Бока Чика.
Орлин Велев с родителите си пред Старбейс в Бока Чика.

"Изпитанието като цяло се счита за много успешно, защото това е огромна ракета с нова технология, която досега не беше изпробвана. Целта е била да се покаже, че ракетата ще излети и ще достигне известна височина и скорост, което не е било сигурно, но сега е постигнато", разказа за "24 часа" Орлин Велев - старши, баща на 27-годишния Орлин Велев - джуниър, участвал в разработката на ключови системи на супер ракетата на Илон Мъск "Старшип". 

Както "24 часа" пръв писа, Велев-джуниър е един от българите в инженерния тим на “Старшип”. Той е старши инженер по структурната стабилност в Space X. Има и още един инженер от българско потекло, който работи по “Старшип“ - Георги Петров.

Георги Петров Снимка от профила в LinkedIn
Георги Петров Снимка от профила в LinkedIn
В четвъртък най-голямата и мощна ракета, която човечеството е виждало, излетя успешно от космическата база в Бока Чика, Тексас, и се взриви след близо 4 минути полет. Тази ракета е предназначена в бъдеще да прави полети до Луната и Марс.

"Отворили са шампанското и сега продължават работата - следващите два прототипа, които са много по-усъвършенствани от първия пробен модел, вече са в производство", съобщи Велев - старши, който е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Изглежда, ще сме готови да изстреляме ракетата отново до 1-2 месеца, съобщи Илон Мъск в Туитър. Орлин Велев с родителите си пред "Старшип". Снимка Личен архив

Орлин Велев с родителите си пред "Старшип". Снимка Личен архив

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/