SUV моделите са най-продавани по целия свят, средното тегло на колите удари 1,5 тона

05 December 2023
Георги Луканов
Новите тежки SUV модели отделят повече вредни емисии от нормалните коли, произведени преди 10 години. СНИМКА: LAND ROVER
Новите тежки SUV модели отделят повече вредни емисии от нормалните коли, произведени преди 10 години. СНИМКА: LAND ROVER

SUV автомобилите са най-продавани по целия свят и за първи път са изпреварили другите видове коли, пише в изследавне на Global Transportation Efficiency Initiative (GFEI).

Средното тегло на автомобила се е увеличило до рекордните 1,5 тона. По-голяма маса в движение означава не само по-голям риск от инциденти, но и по-голямо потребление на енергия и повече вредни емисии.

Ако средният размер на автомобил бе останал същият като например през 2010 г., потреблението на енергия и емисиите на CO2 на новия автопарк биха могли да бъдат с 30 процента по-ниски от днес, според GFEI. Тенденцията в популярността на SUV автомобилите обезсиля всички предимства на електрическите мотори, както и на по-малките бензинови и дизелови двигатели, е изводът на изследването.

Според GFEI има и положителна тенденция: всяка година потреблението със същата производителност, намалява с повече от 4 процента. Основната причина за повишената ефективност е преминаването към електрическо задвижване, което вече го има във всеки седми нов автомобил в света. Особено на пазари с висок дял на електрически автомобили като Китай или Европа, балансът се подобобрява с брзи темпове.

Ключови думи
SUV

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/