Диетолози и инфлуенсъри посочват средиземноморската диета като панацея за продължителна младост и крепко здраве
Зехтинът, един от крайъгълните камъни на прочутата средиземноморска диета, отдавна се смята за панацея за здраве и благополучие. Сега и инфлуенсърите се обръщат към него, като много от тях го употребяват по един път на ден, за да подобрят здравето си.
В публикация в тикток, озаглавена "Защо лекарите обичат зехтин", се посочват четири причини за популярността на подправката сред медиците: тя е антиоксидант, противовъзпалително средство, здравословна мазнина и подпомага имунитета.
Абигейл Робъртс, специалистка по спортно хранене в Bulk.com, подкрепя приемането на една малка чашка зехтин на ден в продължение на 30 дни.
"Когато пием зехтин всеки ден, с нас може да се случи нещо необикновено", казва тя.
"Зехтинът, особено, ако е екстра върджин, е пълен с антиоксидантни съединения,
като витамин Е, олеацин и олеокантал. Както и съединения, наречени полифеноли, които са феноменални за косата, кожата, ставите и теглото ни."
Проучване на изследователи от Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" установи, че хората, които консумират по-големи количества зехтин, могат да намалят риска от преждевременна смърт като цяло и от специфични причини като сърдечносъдови заболявания, рак и невродегенеративни заболявания.
Подправката може да помогне и за здравето на червата, като стимулира разнообразието от добри бактерии в тях.
"Консумацията на зехтин може да помогне на червата ни да усвояват повече витамини и минерали от храните, които консумираме", казва Робъртс.
Знаменитости, като американския водещ Райън Сийкрест, също се включиха в тенденцията за прием на малка доза зехтин на ден, за да отслабнат.
"Всеки ден пия по един шот зехтин сутрин преди кафето си", каза Сикрест миналата година.
Това не е обичайното говорене на знаменитости, одобрението на Сийкрест е подкрепено от проучване, публикувано в сп. Nature, което установява, че групата, на която е даван екстра върджин зехтин, е загубила 80 % повече телесни мазнини от контролната група, която не го е консумирала.
"Той помага да отслабнем, защото е богат на мононенаситени мастни киселини. Известно е, че те помагат за отслабването, като увеличават метаболизма, намаляват апетита и редуцират телесните мазнини", казва Робъртс.
Разбира се, консумацията на зехтин отдавна е популярна в средиземноморските страни, като според сведенията от 60-те години на миналия век
критските рибари консумират чаша зехтин за закуска преди риболовния ден.
Една чаша! Австралийците са едни от най-големите консуматори на зехтин извън Южна Европа, като приемат почти два литра на човек годишно. Дори и това да е така, те бледнеят в сравнение с гърците, италианците и испанците, които пият повече от 13 литра на човек и постоянно превъзхождат другите европейски нации по продължителност на живота и имат по-малко сърдечни заболявания.
Зехтинът е особено полезен за мъжете, които страдат от по-често срещани сърдечносъдови заболявания. Преглед на проучвания, обхванали 841 хил. души, установи, че той е единственият източник на мононенаситени мазнини, свързан с намален риск от инсулт и сърдечни заболявания. Друго изследване пък установява, че зехтинът намалява с 48 % нуждата от лекарства за кръвно налягане.
А ако страдаме от ниски нива на тестостерон, увеличаването на приема на зехтин може да ни помогне. Проучване, проведено сред 60 мъже на възраст 20-43 години, установи, че
зехтинът може да повиши серумните нива на мъжкия хормон.
И накрая, зехтинът може да помогне на сперматозоидите. В едно изследване мъжете, които спазвали средиземноморска диета имали по-здрави и по-подвижни "плувци" за разлика от тези които не спазвали режимът на хранене.
Какво да правим и да не правим докато приемаме зехтин?
"Здравето на червата започва и свършва с приема на фибри - трябва да се стремим да поемаме към 30 г дневно. Затова е добре да съчетаваме зехтина с богати на тях храни като киноа или леща", препоръчва Робъртс.
Може също така да разпръснем мазнината от маслините в салати, пържени или печени зеленчуци, да намажем сутрешните си яйца или да потопим хляб в зехтин и оцет като предястие или гарнитура.
"Прекомерното количество зехтин може да доведе до разстройство на стомаха, което може да причини стомашно-чревни проблеми и дискомфорт в корема", казва Робъртс.
Наистина ли ни трябва една малка чашка зехтин на ден?
Ако трябва да бъдем честни това е просто един популярен тренд в социалните мрежи. В случай, че наистина ни помага да вкараме зехтина в диетата си може да го направим. Все пак е препоръчително да го приемаме като добавка към храната си.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари