Сериозни травми променят режима на Джон Бон Джоуви

24 July 2024
MenTrend.bg
Джон Бон Джоуви Снимка:X/@BonJovi
Джон Бон Джоуви Снимка:X/@BonJovi

Има една легенда, според която Барбра Стрейзанд има търговски център в мазето си, в който тя и гостите й могат да се забавляват. Това е място, където актрисата може да се преструва, че си купува канелено кексче, без да бъде нападната от фенове и папараци, но също така е и символ на определен вид звездна слава, според който, ако си успешен за достатъчно дълго време, за да получиш титлата жива легенда, никога повече не ти се налага да се сблъскваш с реалността.

Обаче ако стъпим в мазето на легендарния рок изпълнител Джон Бон Джоуви, веднага ще видим, че площта му е достатъчна, за да побере един сравнително голям и добре оборудван фитнес. В помещението под обширния си имот рокзвездата има  щанги, кардио машини и поле с изкуствена трева за дърпане на кросфит шейна.

След множество професионални травми в кариерата си Бон Джоуви избягва много от обичайните упражнения с тежести и бягане. Сега тренира сутрин, пет-шест пъти седмично, с инструкторката си Фелисия Пелегрини. Рутинните му упражнения са по модела на метода TB12, който набляга на гъвкавостта, функционалната сила и предотвратяването на контузии.

За да щади тялото си Бон Джоуви никога не докосва дъмбел по време на тренировки. Вместо това той хваща малка щанга с прикрепени към двата края ластици за съпротивление, след което ги увива около гърба си. После той избутва щангата далеч от торса си, като по този начин натоварва гърдите, трицепсите и раменете си. Така изпълнителят поддържа ставите си здрави.

„С напредването на възрастта започнаха да се появяват проблеми", казва Бон Джоуви.

В продължение на повече от 30 години той посещава мануални терапевти толкова често, че един от тях е нает да пътува с него, когато е на път.

"Имах много болки. Непрекъснато си правих кортизонови инжекции", спомня си той.

Най-тежкото нараняване в живота на Бон Джоуви е загубата на гласа му. Постепенната атрофия на гласните му струни беше отразена в тазгодишния документален филм на Hulu „Благодаря, лека нощ: Историята на Бон Джоуви". Тези проблеми го убеждават да се подложи на операция на гърлото след турнето си през 2022 г. Сега вокалната терапия е просто още една част от това, което прави, за да се грижи за себе си - и той казва, че е успял да се върне към високите тембри. Но като изпълнител с репутация на човек, който държи на стриктните стандарти едва ли ще излезе на сцена, за да изпълнява на живо новия си албум докато не се увери, че гласът му може да издържи.

Тренировъчната програма на Бон Джоуви

1. Разтегляне на ластици

Застанете, държейки ластик пред гърдите си, с изправени ръце. Стиснете лопатките си го издърпайте настрани. Това е 1 повторение; направете 3 серии от 8 до 10 повторения. При необходимост натискайте ластика, за да увеличите съпротивлението.

2. Клякане с ластик

Застанете в центъра на ластика с крака, разтворени на ширината на бедрата. Хванете дръжките и ги дръжте в областта на бедрата. Изпънете задните си части назад, сгънете се в коленете и се спуснете, докато бедрата ви станат успоредни на пода. Изправете се. Това е 1 повторение; направете 3 серии по 8.

3. Лицеви опори с ластик

Прехвърлете ластика зад гърба си. Дръжте двата края под дланите си в горната позиция на лицевата опора. Спускайте се бавно и се изстрелвайте нагоре. Това е 1 повторение; направете 3 серии по 20.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/