Добра новина за любителите на алкохола дойде от Политехническия университет на Цюрих. Международен научен екип, оглавяван от италианския проф. Рафаеле Медзенга, измисли гел на базата на млечен серум (суроватка),който е в състояние да превърне алкохола в безобидна за организма оцетна киселина. Това става в стомашно-чревния тракт, още преди алкохолът да навлезе в кръвта. С тази цел суроватката се обогатява с атоми на желязото.
Гелът е бил създаден, сварявайки протеини на млечния серум и смесването му после със сол и вода. Прибавеното след това желязо действа като катализатор, превръщайки алкохола в оцетна киселина в присъствието на минимално количество водороден прекис, получен от реакция между глюкоза и златни наночастици.
В експериментите, осъществени с мишки, гелът е намалил алкохолното съдържание в кръвта до 50 на сто и е показал, че предпазва организма от щетите на алкохола. Все още са необходими и други тестове за достигането на крайния продукт, който да се използва върху хората. Изследователите обаче са настроени изключително оптимистично и се готвят да патентоват метода си. Проф. Медзенга, директор на Института за наука на храненето, казва пред швейцарски медии, че „има явни доказателства, че тяхната технология намалява негативните ефекти от алкохола във всички органи като черен дроб , черва и др." Това значи, че вино и уиски ще може да се консумират, без да се понасят отрицателните последствия от прекомерната употреба на алкохол и че гелът на практика ще може да реши проблема с прекаляването с пиенето в световен мащаб.
Резултатите от научното изследване са публикувани в списание Nature Nonotechnology.
Как функционира гелът? Алкохолът, който се поглъща, преминава от стомаха в червата, където се абсорбира в кръвта и по този начин се отвежда до черния дроб. Там голяма част от алкохола се разгражда благодарение на ензимите в различни вещества, най-вече в т.нар. ацеталдехид, на който се дължи махмурлукът след препиване. Именно тази междинна субстанция е токсична и уврежда черния дроб. „Гелът трансформира алкохола в оцетна киселина, без да произвежда ацеталдехид. Това означава, че ако бъде приет преди или по време на консумирането на алкохол, го трансформира още преди да е влязъл в кръвта. Ако обаче се намира в кръвообръщението, вече е твърде късно.
Преди да бъде одобрен за използване от хората, е необходимо да завършат клиничните тестове. Учените казват, че от досега видяното при плъховете, онези от тях, които поемат гел успоредно с алкохола, показват поведение като това на не консумиралите алкохол-остават внимателни и бдителни. Затова екипът изследователи очаква гелът да има благоприятни ефекти, свързани с облекчаването на махмурлука. Новата технология няма да доведе до по-малка консумация на алкохол, а до неутрализиране на негативните му ефекти за организма.
Смята се, че в света всяка година умират 3 млн. души заради последствията от прекомерната употреба на алкохол.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари