8 храни за висок тестостерон

17 July 2024
MenTrend.bg
Естествените антиоксиданти могат да забавят свързания с възрастта спад в производството на тестостерон при мъжете.  СНИМКА: freepik
Естествените антиоксиданти могат да забавят свързания с възрастта спад в производството на тестостерон при мъжете. СНИМКА: freepik

За мъжете стабилните нива на тестостерон се считат за критичен аспект на цялостното здраве, засягащ тяхното физическо и емоционално благополучие.

Въпреки че възрастта може да има отрицателно въздействие върху нивата на тестостерон, важно е да се отбележи, че храненето също играе важна роля в регулирането му. Някои храни могат да помогнат за поддържане на високи нива на тестостерон при мъжете. Добавете ги към вашата диета, за да поддържате нормални нива на тестостерон.

Чесън

Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, което може да бъде полезно за намаляване на нивата на кортизол. Кортизолът се произвежда в надбъбречните жлези, където се произвежда и тестостеронът. Когато тялото ви е под стрес, то произвежда кортизол и това засяга други функции на тялото, включително производството на тестостерон.

И така, като намалите количеството кортизол в тялото си, позволявате на надбъбречните жлези да произвеждат тестостерон по-ефективно. Въпреки че чесънът сам по себе си не се счита за храна, повишаваща тестостерона, той намалява нивата на кортизол и следователно повишава нивата на тестостерон.

Бадеми

Бадемите съдържат големи количества от минерала цинк, за който е известно, че повишава нивата на тестостерон. Ако имате ниски нива на цинк, това може да попречи на хипофизната жлеза да освободи някои от ключовите хормони, които стимулират производството на тестостерон. Като консумирате храни, богати на цинк, можете да избегнете намаляване на нивата на тестостерон.

Спанак

Спанакът отдавна се счита за една от най-добрите храни за повишаване на тестостерона. Той е естествен източник на магнезий, който има положителен ефект върху нивата на тестостерон. Спанакът също така съдържа витамин B6 и желязо, които са отлични бустери на тестостерона.

Сьомга

Висококачествената сьомга е чудесно допълнение към вашия списък с храни, повишаващи тестостерона. Сьомгата съдържа магнезий, витамин В и омега-3, които повишават нивата на тестостерон. Рибата също така помага за намаляване на нивата на глобулин, което прави тестостерона нефункционален.

Риба тон

Рибата тон се счита за отличен източник на витамин D, който според изследователи от Медицинския университет в Грац в Австрия може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон с до 90%. Витамин D помага да поддържате броя на сперматозоидите, а рибата тон е чудесен начин да си набавите този конкретен витамин, особено ако не можете да прекарвате много време на открито.

Банани

Бананите съдържат ензим, наречен бромелаин, който помага за повишаване на нивата на тестостерон. Бананите също са чудесни за поддържане на нивата на енергия и намаляване на нивата на антиоксиданти, така че те са идеалната закуска в движение.

Морска храна

Скаридите, омарите и различни морски дарове са богати на цинк, който играе важна роля в регулирането на нивата на тестостерон. Цинкът също така помага за възстановяване и укрепване на имунната система.

Сок от нар

Изследвания показват, че пиенето на натурален сок от нар може да помогне за повишаване нивата на тестостерон при мъжете. В допълнение, тази напитка има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата с възпалението и да предпазят тялото от свободните радикали.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/