Защо вратарите на Ливърпул носят очила на тренировките?

21 July 2024
Виктор Григоров

С началото на предсезонната подготовка на клубните отбори, в Ливърпул се забелязва една идея по-различен подход към тренировките.

Миналата седмица каналът на клуба в YouTube пусна кратко видео на играчи, които се връщат към тренировки, и един конкретен момент, който привлече вниманието, беше по време на тренировките на вратарите на Ливърпул, когато новият треньор на вратарите Фабиан Оте помоли 21-годишния Марсело Питалуга да носи чифт американски проектирани тренировъчни очила Swivel Vision, които ограничават периферното зрение и принуждават хората към повече визуално проследяване или използване на звуци около тях.

С какво този подход е полезен за вратарите?

Тренировъчните очила са предназначени да подобрят реакциите на играчите, координацията око-ръка и техническите умения, като ограничават количеството възприемане на информация чрез окото, което получават по време на конкретна сесия.

В основата си идеята е, че колкото по-голямо е предизвикателството в тренировките, толкова по-лесно трябва да се възпроизвеждат подобни действия по време на мача.

В сравнение с други модерни технологии, които навлизат във футбола, тези очила струват само 30 долара.

Най-важното е, че тяхното използване се основава на научни принципи.

Освен вратарски лиценз на УЕФА, треньорът на вратарите - Оте, притежава докторска степен по обучение за придобиване на умения в съвременното футболно вратарство от Германския спортен университет в Кьолн и е публикувал множество научни статии по темата, така че най-вероятно тези чудати очила наистина биха подобрили рефлексите на вратарите.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/