Странната история на интернет прекъсванията

26 July 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

В свят, в който една грешка може да хвърли всички машини и мнозина хора в хаос, всичко от акули до възрастни дами са поставяли на колене световната мрежа.

Петък 19-ти юли 2024 г. светът се събуди в "най-лошата цифрова криза на всички времена".

Неуспешната софтуерна актуализация от гиганта за киберсигурност CrowdStrike срина около 8,5 милиона компютъра като ги остави пред страховития "син екран на смъртта" на Microsoft. Сривът бе толкова голям, че авиокомпаниите отмениха над 46 000 полета за един ден, болници спряха операции, а арт кино в Ню Йорк дори премина към плащания в брой. Microsoft и CrowdStrike обявиха, че ще работят заедно за подобряване на ситуацията, но седмица по-късно прекъсванията продължават. Разочарованите ИТ експерти се шегуват, че това ще остане като напомняне "никога да не правите актуализации в петък".

Инфраструктурата на нашия свят става все по-свързана с интернет и това няма да бъде последното онлайн прекъсване. Случаят CrowdStrike не е първият, историята е пълна с подобни примери. Това ни кара да се замислим за деня, в който интернет ще се изключи. "Има цена, която трябва да платим за нашето удобство. Ще се случи отново и от техническа гледна точка поправката на инцидента с CrowdStrike беше сравнително лесна. Следващият път може да нямаме този късмет." казва Ритеш Котак, анализатор по киберсигурност и технологии.

Едно от най-големите цифрови прекъсвания се е случило през 1997 г. благодарение на компанията Network Solutions Inc., една от основните фирми за регистратори на имена на домейни за уебсайтове. Според New York Times сривът е бил причинен от неправилно конфигурирана база данни, заради която всички сайтове завършващи на .com или .net спират да работят. Около 1 милион сайта са изключени, което за времето си е било почти цялата мрежа. Хора не са получили имейлите си, огромен брой търсения в мрежата са завършили с разочарование. Фирми, които не са могли да се свържат с клиенти и служители, са загубили бизнеса си. Онлайн катастрофата, която се е случила тогава е била с минимални щети. Към днешна дата интернет засяга почти всяка част от ежедневието ни, всичко близо до прекъсване на мрежата носи големи последствия.

През 2019 г. заради злонамерен софтуер общността в Аляска Матануска - Суситна остана без интернет, както и сървърите за управление за бедствени ситуации и вътрешни системи в района. В резултат от този срив около 100 000 души се почувствали сякаш са се върнали назад във времето. Държавни служители са използвали пишещи машини за официална кореспонденция, а фактури и разписки са се писали на ръка. Местните библиотеки е трябвало да изключат всичките си устройства. Това прекъсване е създало много неудобство и проблеми на хората, които за 10 седмици са забравили какво са съвременни технологии.

Осем години по-рано през 2011 г. в Армения 75-годишн жена прави офлайн всичките 2,9 милиона арменци. Тогава интернетът на цялата страна е зависим само от един-единствен оптичен кабел, който преминава през Грузия. Жената прерязала този кабел с лопатата си близо до грузинското село Ксани, докато търсила метала мед. Дамата била арестувана, но по-късно освободена заради възрастта й. По-късно тя споделя, че няма представа какво е интернет. Другите хора, които знаеха какво е интернет усетиха липсата му много силно. "Можеш да го почувстваш, когато нямаш достъп до интернет. Започваш да полудяваш. Няма начин да осигурите стабилност, когато имате кабел, който е дълъг хиляди километри", казва Вахан Ховсепян, старши съветник по обществена политика. Ховсепян подчертава важността на изграждането на добра инфраструктура, защото до някаква степен интернет е просто поредица от тръби и кабели.

Възрастните дами не са единствените, които са заплаха за интернет. През 2017 г. цялото Зимбабве загуби онлайн достъпа си за половин ден. Местните вестници съобщиха, че трактор е скъсал кабел в Южна Африка.

И докато оптичните кабели в задните дворове на къщите се нуждаят от защита от хората кабелите поставени на океанските дъна са изправени пред съвсем други опасности. Акулите са силно привлечени към оптичните кабели, което е предизвикало прекъсвания в миналото. Тези океански кабели имат по себе си следи от зъби на акули и други морски видове. Проникването на зъб в кабела и смесването на вътрешността му с морска вода пък разваля захранващите проводници. Според доклад на Програмата на ООН за околната среда такива проблеми се причиняват от 1964 г., което вреди основно на телефонните и телеграфните кабели. Google обяви, че обвива своите кабели в материал подобен на кевлар (изключително издръжлив органичен полимер, приличащ на мрежа), за да се предпазят отчасти кабелите от акули и други обитатели на океана. В онлайн пространството има много публикувани клипове на акули в действие срещу кевлара.

В Канада през 2022 г. се случи още едно прекъсване на мрежите. Една четвърт от интернет и телефоните услуги бяха спрени заради повреда в един от най-големите телекомуникационни доставчици Rogers Communications. Компанията подготви предварително 11 милиона души за провала на CrowdStrike. Службите за спешна помощ не можеха да приемат телефонни обаждания, болниците отмениха операции, а фирмите в цялата страна не можеха да приемат транзакции с дебитни карти. Канадската R&B звезда The Weeknd беше принудена да отложи концерт. Някой хора не са усетили липсата на интернет, докато за други е имало огромно влияние. „Един мой приятел буквално пропусна адвокатския изпит. Цялото семейство бяха клиенти на компанията и тя не можа да получи точния адрес и номер на стаята за теста, защото ги беше записала само в имейла си", споделя жител от Торонто.

Понякога и правителствата са отговорни за спирането на интернет. Изключването на интернет е предпочитан метод за правителствена цензура. „Това е доста огромен проблем. Според нашата дефиниция е имало над 1500 спирания на интернет от 2016 г. (от правителства, военни и полицейски сили)", заявява Зак Росон, анализатор на данни в Access Now, група за защита на цифровите права. Всъщност CrowdStrike засенчи пример, който е бил същият ден. През последната седмица Бангладеш беше изправена пред почти пълно спиране на интернет. Това се случи след спиране на работата от страна на правителството заради насилствени сблъсъци между протестиращи студенти и полицаи.

Заради всички тези ситуации има нарастващ натиск достъпа до интернет да се разбира като човешко право. „Помислете за всички неща, до които ви дава достъп: работа, здравеопазване, образование, комуникация, бизнес и просто разбиране на света около вас. Открихме, че спирането на интернет всъщност възпрепятства хуманитарната доставка и предотвратява документирането на зверства", твърдят експерти. Индия вероятно е световен лидер в използването на метода за принудително спиране на интернет, за да се потушават вълнения сред народа, но това става все по разпространена тактика в най-малко 83 страни.

Най-известният интернет провал обаче е този, който не се е случил наистина. На Нова година през 1999 г. обществеността изпадна в лудост около грешката Y2K. Мнозина са прогнозирали, че зората на 2000 г. ще дойде и с нов компютърен срив. Тези сривове обаче не могат да се сравнят с нищо друго освен апокалипсис, с истории за провалени правителства, бунтове по улиците и пълен обществен хаос. Хората се бяха подготвили за истинска световна катастрофа, но нищо от това не се случи.

Към този момент компанията CrowdStrike е най-близо до пълното спиране на интернет, въпреки че продължи за кратко. Експерти по сигурността все още се подготвят за нещо по-голямо.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/