Кои са световните звезди, които ще участват на Олимпиадата?

27 July 2024
Виктор Григоров

Леон Маршант (Франция) - плуване

Петкратният световен шампион е настроен да бъде едно от водещите лица на Игрите и се очаква да донесе много златни медали за Франция.

Въпреки че Маршан все още е едва на 22 години и учи в САЩ, той през свободното си време чупи рекорди за забавление.

Това включва световния рекорд на великия Майкъл Фелпс на 400 метра съчетано плуване – който стоя 15 години до 2023 година.

Син на двама олимпийски плувци, Маршан е световен шампион на 200 м индивидуално съчетано, 400 м индивидуално съчетано и 200 м бътерфлай.

Той се стреми да стане първият плувец, спечелил 200 метра бруст и 200 метра бътерфлай на една и съща Олимпиада, но за да го направи, ще трябва да участва в двете дисциплини в един и същи ден.

Маршан, който е трениран от бившия треньор на Фелпс, ще има шанс за четири индивидуални златни медала пред своите фенове у дома

Симон Байлс (САЩ) - гимнастика

Преди три години много хора предполагаха, че може би за последен път сме видели най-титулуваната гимнастичка в света на Олимпиада.

Байлс се оттегли от няколко състезания на Игрите в Токио, след като страдаше от тъй наречените "twisties" - загуба на пространствено съзнание при изпълнение на усукващи движения - когато тя беше фаворит да добави още медали към четирите си олимпийски златни медала.

Тя направи емоционално завръщане, за да спечели бронз на греда, нейният седми олимпийски медал.

След това тя се оттегли от спорта за известно време, преди пак да се завърне през юни 2023 г. Оттогава Байлс добави пет медала от Световно първенство, включително четири златни.

„Чувствам се много уверена с това как съм психически и физически, че (Токио) няма да се повтори, само защото сме положили работа", каза тя тази година.

Новак Джокович (Сърбия) и Рафа Надал (Испания) - тенис

Олимпийско злато е единствената голяма награда, която липсва в колекцията на 24-кратния шампион от Големия шлем - Джокович.

Той не крие, че да бъде на върха на подиума в Париж 2024 е основната му цел тази година.

В Токио 2020, когато беше на косъм от „Златен шлем" – и четирите големи турнира плюс олимпийско злато – той загуби от бъдещия шампион Александър Зверев на полуфиналите и също беше победен в мача за бронзов медал.

37-годишният играч не изживява най-добрата си година, все още не е спечелил титла и загуби от Алкарас в единствения си финал тази година от Големия шлем в 3 сета.

Рафа Надал, от друга страна, може да играе за последен път, тъй като той обяви, че това най-вероятно му е последната година в тура и през цялата година го преследват контузии и винаги заявява пред медиите, че се готви за Олимпиадата.

Ако това наистина му е последният турнир, това би било перфектният завършек, тъй като тенис мачовете ще се играят на неговите любими кортове, а именно тези на Ролан Гарос.

Испанецът ще играе и на двойки освен сингълс. Рафа ще играе с Алкарас на двойки, който може би в момента е най-добрият тенисист в света, след като спечели два шлема подред.

Кейти Ледецки (САЩ) - плуване

Ледецки ще влезе на тази Олимпиада като седемкратна шампионка.

Явявайки се на четвъртите си Игри, 27-годишната Ледецки е на един златен медал от равенство със сънародничката си Джени Томпсън като най-успешната олимпийска плувкиня за всички времена.

Тя има шанс да вземе рекорда направо, тъй като се очаква да се състезава в четири дисциплини - 400 метра свободен стил, 800 метра свободен стил, 1500 метра свободен стил и щафета 4x200 метра.

С вече 10 медала Ледецки може да счупи рекорда на Томпсън от 12 за най-много спечелени медала от американка.

Ледецки е фаворит за защитата на титлите на 800 м и 1500 м свободен стил - състезания, в които тя е и световен рекордьор.

Въпреки това има малка искрица надежда за нейните съперници, тъй като Ледецки претърпя първото си поражение от 13 години на финал на 800 метра свободен стил през февруари, когато беше зашеметена от канадската тийнейджърка Съмър Макинтош.

Ноа Лайлс (САЩ) - лека атлетика

Американският спринтьор си е поставил огромни цели.

Лайлс се стреми да стане първият човек, спечелил четири златни медала на пистата на една и съща Олимпиада, целейки успех в щафетите на 100 м, 200 м, 4x100 м и 4x400 м.

Той спечели златото в първите три от тези състезания на Световното първенство миналата година и се надява да претендира за място в отбора на 4x400 м.

Сякаш това не е достатъчно, той също така говори, че иска да победи световните рекорди на 100 м и 200 м на великия Юсейн Болт.

Откакто взе бронз на 200 метра в Токио 2020, Лайлс доминира в спринтовете на световната сцена и показва таланта и работата си.

Фейт Кипйегон (Кения) - лека атлетика

Двукратна олимпийска шампионка на 1500 метра и световна рекордьорка на дистанцията, Кипйегон каза, че "очаква с нетърпение едно светло лято".

30-годишната състезателка преследва два златни медала в Париж, опитвайки се да повтори двойката на 1500-5000 метра, която постигна на миналогодишното Световно първенство.

Тя също е бивш световен рекордьор на 5000 метра, като постави своя отпечатък в Париж миналата година в първото си състезание на дистанция от осем години.

Антоан Дюпон (Франция) - ръгби

Дюпон влезе в заглавията миналата година, когато обяви, че разменя играта в отбор с 15 човека със седем, за да изпълни мечтата си да играе на домашните олимпийски игри.

Смятан от мнозина за най-добрия играч в света, капитанът на Франция Дюпон отпадна от тазгодишното издание на Шестте нации, за да се съсредоточи върху световната верига по ръгби 7.

„Ние сме много амбициозен отбор, който се стреми да вземе златен медал.

Всички се стремим към него", каза 27-годишният капитан на Франция.

Други страни могат да се похвалят с по-добри качества. Откакто седемте бяха въведени на Игрите през 2016 г., Фиджи спечели и двата златни медала при мъжете.

Франция беше победена от Япония на четвъртфиналите в Рио 2016 и не се класира за Токио 2020.

Въпреки това, Франция вече си осигури място на четвъртфиналите в Париж - където екшънът на седморката започва в сряда - и Дюпон отбеляза зашеметяващ соло пробив, за да подчертае защо той е едно от лицата на тези игри.

Нирадж Чопра (Индия) - лека атлетика

Чопра е първият индийски атлет, спечелил злато на олимпийски игри по лека атлетика, той ще се стреми да защити титлата си в хвърлянето на копие в Париж.

Неговият зашеметяващ успех в Токио, където той стана и първият азиатски атлет, спечелил олимпийско злато в хвърлянето на копие, оттогава е подкрепен със световна титла, която той завоюва.

Олга Харлан (Украйна) - фехтовка

Четирикратната световна шампионка имаше опасност да пропусне игрите заради забрана, наложена за отказ да се ръкува с руски опонент.

Но президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах написа писмо до Харлан, в което казва, че ще й „отпусне допълнително квотно място", ако не може да се класира поради нейната „уникална ситуация".

Четирикратният олимпийски медалист обеща да донесе "надежда" на украинците на фона на продължаващата война след нахлуването на Русия преди повече от две години.

Никой руски или беларуски фехтовач не е поканен да участва като неутрален спортист в Париж, ситуация, която 33-годишната Харлан описа като "успех".

Стеф Къри (САЩ) - баскетбол

Стивън Къри ще направи своя олимпийски дебют в Париж.

Пойнтгардът на "Голдън Стейт Уориърс" е част от звездния мъжки отбор на САЩ, който ще се стреми да добави още един медал към своите 16 олимпийски златни медала.

Те са спечелили всяко злато от 2004 г. Олимпийски медал е почти единственото нещо, което липсва в колекцията на Къри, която включва четири титли на НБА, две награди за най-добър играч на НБА (MVP) и две световни купи.

Той е и рекордьорът на НБА за всички времена по три точки.

ЛеБрон Джеймс, най-добрият реализатор на точки в НБА за всички времена, ще играе на Игрите за първи път от Лондон 2012 г., докато Кевин Дюрант се стреми да стане първият мъжки спортист, спечелил четири златни медала в баскетбола.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/