AI се научи да определя кръвното налягане по глас

15 September 2024
MenTrend.bg
Изкуствен интелект
СНИМКА: Pixabay
Изкуствен интелект СНИМКА: Pixabay

Специалисти от северноамериканската компания Klick Labs създадоха модел с изкуствен интелект (AI), който точно определя признаците на хипертония по глас. Проучването е публикувано в списанието IEEE Access .

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че хипертонията застрашава живота на всеки четвърти човек по света. Учените от Klick Labs създадоха невронна мрежа, която използва стотици вокални биомаркери за диагностициране на високо кръвно налягане.

Експертите отбелязват, че повечето биомаркери, които могат да показват наличието на хипертония, не могат да бъдат разпознати на ухо. Според говорителя на компанията Иън Фосат, невронната мрежа също се е научила да създава прогнозни модели въз основа на пола на пациента.

Като част от експеримента 245 пациенти трябваше да записват гласа си в продължение на две седмици и до шест пъти на ден и да го изпратят на патентовано приложение. Оказа се, че моделът, създаден от учените, е в състояние да диагностицира високо кръвно налягане с точност от 84 процента при жените и 77 процента при мъжете.

„Гласовата технология има потенциала да подобри здравеопазването, като го направи по-достъпно и достъпно", каза изследователят от Klick Labs Джейси Кауфман. По думите му, освен хипертония, невронната мрежа ще може да диагностицира диабет и други заболявания.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/