Най-нетрадиционните управленски практики на милиардерите

15 September 2024
MenTrend.bg
Джеф Безос с жена си Лорън Санчес. СНИМКА: Инстаграм /@laurenwsanchez
Джеф Безос с жена си Лорън Санчес. СНИМКА: Инстаграм /@laurenwsanchez

Те са едни от най-известните изпълнителни директори в света. Но въпреки че може да знаем повече за техните лъскави покупки и любимите им занимание, нямаме толкова добър поглед върху това как управляват компаниите си.

Ето някои от най-забележителните управленски странности на най-големите имена в технологиите:

Джеф Безос

Когато все още беше главен изпълнителен директор на Amazon, Безос използва „правилото за две пици", за да ограничи екипите си до толкова хора, колкото могат да бъдат нахранени с две пици. Той също така каза на служителите си да пишат бележки от шест страници по време на работните им срещи, които пък започвали с тихо четене на бележките от миналия път от присъстващите.

Илон Мъск

Мъск, главен изпълнителен директор на компании като Tesla и X, описва себе си като „наномениджър". В съответствие с този стил Мъск не обича делегирането на власт и миналата година каза на служителите на Tesla, че иска лично да одобрява всички нови служители.

Милиардерът също насърчава хората да напускат срещи, вместо да остават в някои случаи. В имейл до персонала на Tesla от 2018 г. той пише, че обикновено трябва да има по-малко, по-кратки срещи и добави: „Напуснете среща или прекратете разговор веднага щом е очевидно, че не добавяте стойност към тях".
Мъск също така е обявил на подчинените си, че могат да се чувстват свободни да пропускат началниците си, за да свършат някоя задача.
„Всеки в Tesla може и трябва да изпраща имейл/ или да разговаря с всеки друг според това, което смята за най-бързия начин за разрешаване на проблем в полза на цялата компания. Можете да говорите с мениджъра на вашия мениджър без негово разрешение, можете да говорите директно с вицепрезидент в друг отдел, можете да говорите с мен, можете да говорите с всеки без чуждо разрешение", пише Мъск в имейл до персонала на Tesla преди няколко години.

Марк Зукърбърг

Главният изпълнителен директор на Meta също не обича да делегира правомощия, казвайки, че лидерите трябва „да вземат колкото се може повече решения и да се включват във възможно най-много неща".
Зукърбърг също се опита да намали служителите на компанията си, като каза, че не харесва структура на управление в стил: „мениджъри, управляващи мениджъри".
Освен това шефът на "Фейсбук" обича да носи едно и също облекло всеки ден, за да пести умствена сила за по-важни решения.

Тим Кук

Шефът Apple Тим Кук е изствен с това, че пече на бавен огън служителите си по време на оперативки, за да е сигурен, че са наясно колко им отговорна работата.
„Той ще ви зададе десет въпроса. Ако им отговорите правилно, той ще ви зададе още десет. Ако правите това в продължение на една година, той ще започне да ви задава девет въпроса, сбъркайте един и ще ви зададе 20 и след това 30", казва бивш служител на Apple за Тим Кук през 2019 г.

Лари Пейдж и Сергей Брин

Съоснователите на Google прилагат политиката за „20% време". Те насърчават служителите си „да прекарват 20 процента от времето си в работа върху това, което смятат, че ще бъде от най-голяма полза за Google", като странично занимание в допълнение към обичайната им работа. Пейдж и Брин приписват на правилото си създаването на AdSense и Google News.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/