Google пусна революционна нова функция

08 October 2024
Валентина Антова
Google Снимка: Pixabay
Google Снимка: Pixabay

Google пусна революционна нова функция, която позволява на потребителите да търсят информация в интернет чрез заснемане на видео. За да използват тази опция, хората трябва да насочат камерата на телефона си към обект, като снимат кратък клип. След това да зададат въпрос на глас, който е свързан с видяното. Това е ходът на технологичния гигант да промени начина, по който хората търсят онлайн чрез използване на изкуствен интелект (Al). Потребителите на Android и iPhone по целия свят могат да активират опцията за видео търсене в "Al Overviews" в приложението на Google, като за момента то е само на английски език.

Ръководителят на Google за търсене Лиз Рийд каза, че новата опция ще позволи на хората да разбират по-лесно света около тях. Рийд даде пример за това с човек, който гледа аквариум и иска да разбере защо рибите в него плуват заедно. Вместо да търси всяка риба поотделно може просто да направи кратък клип. Al на Google ще комбинира въпроса с видеото и ще даде отговор от търсенето. "Това е голямо нещо за Google. Хората ще го използват, защото най-добре разбираме нещо с помощта на визуални елементи.", споделя индустриалният анализатор Паоло Пескаторе.

Освен видео търсенето, Google подобри и своите резултатите за онлайн пазаруване. Потребителите вече ще имат достъп до отзиви и информация за цените от различни продавачи. Компанията също така пусна и конкурент на популярното приложение за разпознаване на музика Shazam. Новият инструмент е достъпен чрез Circle to Search на Android устройства.

Тези иновации идват заради нарастващото влияние на OpenAl. През юли месец OpenAl представи Search GPT - функция за търсене в интернет чрез чатбот, която се тества от ограничен брой потребители в САЩ. Стойността на OpenAl скочи до 157 милиарда долара, след като събра 6,6 милиарда долара инвестиции, включително от Microsoft.  

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/