"Ред Бул" признаха за измама с автомобилите във Формула 1

19 October 2024
MenTrend.bg
Макс Верстапен
Макс Верстапен

Няма почивен ден за скандалите в “Ред Бул”.

Ръководството на шампиона при конструкторите във Формула 1 призна за измама.

От Международната федерация по автомобилизъм разкриха, че ще разследват отбор, за който има съмнения, че променя клиренса (разстоянието от най-ниската точка на автомобила до повърхността на пътя) на болидите си след квалификацията и преди състезанието, при влизането в закрития парк. Това е забранено и такова нарушение на техническите правила се наказва строго. Впоследствие стана ясно, че става дума за “Ред Бул”.

След състезанието в Сингапур съперниците на австрийския отбор са уведомили ФИА за правените забранени настройки. От “Ред Бул” потвърдиха, че такава система съществува на RB20, като до нея няма достъп, когато автомобилът е напълно сглобен и е готов да излезе на пистата. Тимът е поел ангажимент “да промени автомобилите си” за уикенда в Остин за Голямата награда на САЩ.

Според трикратния световен шампион Макс Верстапен “Ред Бул” не получава предимство от тайното устройство.

“Това устройство нищо не променя, все пак информацията за него е публично достъпна. Всеки може да го види. За нас това е инструмент, когато доста неща от колата са свалени, така по-лесно се наглася. Но когато целият автомобил е сглобен, не можем да докосваме това устройство. То не променя нищо при нас, четох в медиите за него, мислех, че е за другите отбори, но се оказа, че е свързано с нашия тим”, коментира нидерландецът.

“Всички отбори се опитват да намерят още нещо в представянето, без да нарушават правилата, дори и понякога леко да ги прекрачват. В “Ред Бул” са свършили по-добра работа, господ знае от колко време са използвали този номер и може да са спечелили световни титли с него, но сега може би това ще спре”, заяви 7-кратният шампион Луис Хамилтън.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/