Упражненията намаляват симптомите на махмурлука

21 October 2024
MenTrend.bg
Упражненията могат да намалят тежестта на махмурлука. СНИМКА: freepik
Упражненията могат да намалят тежестта на махмурлука. СНИМКА: freepik

Упражненията могат да намалят тежестта на махмурлука, като подобряват качеството на съня, подобряват метаболизма и намаляват възпалението в тялото, твърдят учени от университета Нотингам Трент във Великобритания.

Проучване, публикувано в списанието Addictive Behavior, включва 1676 студенти, които са имали поне един махмурлук през последните три месеца. Всички участници са тренирали поне 30 минути на седмица.

Резултатите показват, че физическата активност (особено енергични упражнения като бягане) намалява тежестта на симптомите на махмурлук. Това е така, защото упражненията стимулират производството на ендорфини, химически съединения, които служат като "естествени болкоуспокояващи" на тялото.

Редовните упражнения също помагат за регулиране на циркадния ритъм на човек, което подобрява качеството на съня. Това е особено важно след прием на алкохол, който обикновено нарушава нощната ви почивка. Физическата активност увеличава продължителността на съня и намалява броя на събужданията през нощта. В резултат на това хората получават по-добър сън, което намалява тежестта на симптомите на махмурлук на следващия ден.

Освен това физическата активност подобрява обмяната на веществата, което ускорява обработката на алкохола от организма и помага в борбата с възпалителните процеси, причинени от алкохола. Упражнението стимулира производството на противовъзпалителни молекули, които подпомагат цялостното възстановяване.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/