Най-добрата диета за подобряване на здравето на мозъка

10 November 2024
MenTrend.bg
Научното списание Nature установи, че хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве СНИМКА: Pixabay
Научното списание Nature установи, че хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве СНИМКА: Pixabay

Здравен експерт даде съвети за това коя е най-добрата храна, която да консумирате, за да подобрите здравето на мозъка си.

Анализът на повече от 180 000 души установи, че съществува пряка връзка между това, което ядем, и здравето на мозъка ни.

Научното списание Nature установи, че хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве.

Кирстен Брукс, специалист по хранене, знае от какво се нуждаем, за да бъде сивото ни вещество на оптимално ниво. Тя има опит в областта на мозъчните функции, хормоналния баланс и здравето на червата ни.

„Това често се случва при диети с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати и ултрапреработени храни и ниско съдържание на фибри и протеини. Известно е, че развитието на преддиабет или диабет от нарушен контрол на глюкозата значително увеличава риска от Алцхаймер" , коментира Брукс.

Сред страдащите от диабет често се наблюдава повишен риск от мозъчни увреждания и неврологични усложнения, тъй като високата кръвна захар може да увреди мозъчната функция.

За да се преборите с това, тя предлага да се консумират по-малко преработени храни, които са по-естествени.

„Добре е да се консумират пълноценни храни, като кафяв ориз и овес, плодове с ниско съдържание на захар, като горски плодове, разнообразни зеленчуци, боб и леща, месо, риба и яйца", каза здравният експерт.

„Диетата с ниско съдържание на фибри, с високо съдържание на бързоусвояващи се въглехидрати и захари, съдържаща изкуствени подсладители, добавки и емулгатори, може да допринесе за образуването на висцерални мазнини, които могат да възпалят мозъка", добави Брукс.

Тя също така препоръча да се консумира храна с високо съдържание на фибри, за да се подобри работата на мозъка, като се препоръчват около 30 г дневно.

За подобряване на когнитивните функции се предлагат и други зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, артишок, зеле, леща, горски плодове, ябълки, круши, бадеми и семена от чиа.
Ферментиралите храни, включително кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле и кимчи, също са изтъквани като средство за подобряване на чревния тракт и укрепване на здравето на мозъка.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/