Учени установиха, че активната консумация на ядки, сирене и ленено масло, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, намалява телесните мазнини и помага да останете стройни. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nutrition Research.
Проучването анализира диетични данни от 6372 души на възраст от 20 до 59 години. Учените установиха, че хората със затлъстяване имат значително по-нисък прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини, отколкото тези, които не са с наднормено тегло.
Участниците, които консумират повече омега-3 и омега-6, показват по-нисък процент телесни мазнини. Ефектът се наблюдава както при мъже, така и при жени, като възрастта не оказва значително влияние върху резултатите.
Изследователите подчертават, че омега-3 мастните киселини имат по-голям ефект за намаляване на телесните мазнини, отколкото омега-6 мастните киселини. Храните, богати на омега-3, включват риба (сьомга, риба тон, херинга) и растителни масла (като ленено семе и орехови масла). Омега-6 може да се набави и от растителни масла (слънчогледово, фъстъчено, соево), ядки, семена и авокадо.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари