Учени от университета Цинхуа (Китай) установиха, че консумацията на голямо количество въглехидрати наведнъж може да причини сънливост поради освобождаването на инсулин и активирането на специални неврони в мозъка. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.
Изследователите са наблюдавали хранителното поведение на доброволците и са проследили как преобладаването на определени видове хранителни вещества (протеини, мазнини, въглехидрати) влияе върху нивата им на сънливост през целия ден. Оказа се, че приемът на въглехидрати по-често е придружен от сънливост.
Учените отбелязват, че желанието за заспиване се увеличава при консумация на храни с висок гликемичен индекс (GI). Това е коефициент, който показва колко бързо въглехидратите, съдържащи се в даден хранителен продукт, се усвояват от тялото и се превръщат в глюкоза. Те включват сладки растителни продукти (ананас, диня, банан, фурми), бързите хранене, сладкарски изделия, хляб, сладки напитки.
Биолозите са потвърдили, че рязкото покачване на нивата на кръвната захар след консумация на такава храна е последвано от освобождаване на инсулин. Това от своя страна активира специфични неврони, отговорни за съня.
„Този механизъм помага на тялото да пести енергия след хранене. Предполагаме, че се е формирал чрез еволюция", обяснява водещият автор на изследването Ли Вейминг.
Преди това учените установиха , че краткият сън помага на мозъка да решава сложни проблеми.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари