Учени установиха, че плодовете, кората, маслото, екстрактът и сокът от нар могат да намалят риска от развитие на рак на простатата, пикочния мехур, гърдата, кожата, белите дробове и дебелото черво. Резултатите от изследването са публикувани в списание Food Science & Nutrition (FSN).
Учените подчертаха, че редовната консумация на нар може да предотврати метастазите на рака - разпространението му в други части на тялото. Нарът също е богат на фибри, минерали и витамини, като същевременно съдържа малко мазнини и калории. Консумирането му помага в борбата с наднорменото тегло, което е един от рисковите фактори за развитие на рак.
Някои проучвания също предполагат, че елагитанините, открити в нара, могат да предпазят от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари