Учени от Масачузетс установиха, че редовната консумация на кисело мляко два пъти седмично намалява риска от развитие на колоректален рак поради промени в чревния микробиом.
Проучването използва данни за здравето и диетата на 100 000 жени медицински сестри и 51 000 мъже медицински специалисти. Първата група е наблюдавана от 1976 г., а втората от 1986 г.
Изследователите са открили 3079 документирани случая на колоректален рак в двете проучвани групи. Екипът изследва тъканни проби от участници с потвърдени диагнози, измервайки количеството бифидобактериална ДНК в туморната тъкан. Учените обясниха, че проксималният колоректален рак на bifidobacterium е вид тумор, който се появява в дясната част на дебелото черво.
Резултатите показват, че участниците, които консумират една порция кисело мляко на седмица, имат намален риск от развитие на рак, който е положителен за бифидобактерии, вид бактерии, открити в киселото мляко. Въпреки това не е открита значима връзка между дългосрочната консумация на кисело мляко и общата честота на колоректален рак.
Учените предполагат, че киселото мляко може да промени микробиома на червата, включително функционирането на бифидобактериите, придавайки им противовъзпалителни свойства.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари