Учени установиха, че продължителната консумация на грозде повишава активността на „добрите" гени в мускулите, предотвратявайки тяхното разрушаване. Резултатите от проучването са публикувани в списание Foods.
По-рано бе доказано, че гроздето има положителен ефект върху здравето на сърцето, бъбреците, кожата, очите и стомашно-чревния тракт. Ново проучване при мишки установи, че тези плодове значително променят генната експресия в мускулите. В същото време се активират гени, които предпазват мускулната тъкан от разпадане и увеличават нейния обем.
Изследователите предполагат, че повишената консумация на грозде може да допълни традиционните стратегии за изграждане на мускули като упражнения и диета с високо съдържание на протеини. Това откритие е особено важно за по-възрастните хора, страдащи от саркопения, свързаната с възрастта загуба на мускулна маса.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари