Кафето на работното място – скрит риск за сърцето?

25 March 2025
MenTrend.bg
Повечето кафемашини на работните места съдържа относително високи нива на вещества, повишаващи холестерола СНИМКА: Pixabay
Повечето кафемашини на работните места съдържа относително високи нива на вещества, повишаващи холестерола СНИМКА: Pixabay

Учени от Швеция установиха, че кафето от повечето кафемашини на работните места съдържа относително високи нива на вещества, които повишават холестерола, пише Юрикалърт, позовавайки се на публикация в сп. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Авторите на изследването от университета на Упсала, в сътрудничество с колеги от Технологичния университет "Чалмърс", са открили голяма разлика в сравнение с кафето, приготвено в обикновени кафемашини с хартиен филтър, които премахват повечето от тези вещества.

"Имайки предвид колко кафе се консумира на работните места в Швеция, искахме да придобием представа за съдържанието на вещества, повишаващи холестерола в кафето от тези видове машини", пишат авторите на изследването.

Специалистите са изследвали 14 кафемашини и са установили, че нивата на тези вещества са много по-високи в приготвеното в тях кафе, отколкото в обикновените кафемашини с капков филтър.

Изследователите са стигнали до извода, че процесът на филтриране е от решаващо значение за наличието на повишаващите холестерола вещества, като според тях не всички кафемашини успяват да ги филтрират.

Фактът, че приготвеното в кафеварка кафе съдържа високи нива на най-вредните вещества, повишаващи холестерола - дитерпени, кафестол и кахвеол, вече е известен, и дори фигурира сред най-новите препоръки за хранене в скандинавските страни.

Въпреки това, обикновена кафемашина, която използва хартиен филтър, успява почти напълно да филтрира повишаващите холестерола вещества.

Доколко конвенционалните кафемашини, които се намират в обществена среда като работното място, филтрират тези вещества, не беше проучвано досега.

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че консумацията на недостатъчно филтрирано кафе в работно време може да е пренебрегван фактор за сърдечносъдовото здраве заради ефекта върху концентрациите на холестерол в плазмата.

Изследователите отбелязват също, че все още "се знае малко за това как консумацията на приготвено по този начин кафе влияе на здравето в дългосрочен план".

Заключението на научния екип е доста предпазливо. Като цяло изследователите смятат, че "внимателно филтрираното кафе изглежда е предпочитаният избор за сърдечносъдовото здраве" и че хората трябва да филтрират кафето си, включително на работното място.

Публикувано миналата година изследване установи, че сутрешното кафе е на 600 000 години, пише БТА.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/