Учени от университета Ватерло са открили, че увеличаването на съотношението на калий към натрий в диетата може да бъде по-ефективен начин за понижаване на кръвното налягане, отколкото простото намаляване на приема на сол.
Артериалната хипертония засяга повече от 30% от възрастното население на света и е водещата причина за коронарна болест на сърцето, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност и деменция.
„Обичайният съвет за хората с високо кръвно налягане е да намалят солта", каза професор Анита Лейтън, „но нашето изследване показва, че добавянето на богати на калий храни като банани и броколи към вашата диета може да има още по-голям ефект."
Изследователите създадоха математически модел, който им позволи точно да оценят как съотношението калий към натрий влияе на тялото. Бяха взети предвид и половите различия: оказа се, че мъжете са по-склонни да страдат от високо кръвно налягане, но също така изпитват по-изразен положителен ефект от увеличаването на дела на калий в диетата.
„Древните хора са яли много зеленчуци и плодове", обясни Мелиса Щад. "Нашите тела вероятно са еволюирали да консумират големи количества калий и ниски количества натрий. Съвременната западна диета напълно нарушава това съотношение."
Специалистите препоръчват не само да се намали приема на сол, но и активно да се включват в диетата храни, богати на калий – плодове, зеленчуци, бобови растения – за по-ефективен контрол на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари