Пристрастяването към солени храни увеличава риска от затлъстяване

28 March 2025
MenTrend.bg
Сол Снимка: Pixabay
Сол Снимка: Pixabay

Учени от Финландския институт по здравеопазване и социални грижи установиха, че хората, които консумират много сол, са по-склонни да развият общо или абдоминално затлъстяване. 

В проучването са участвали 2222 мъже и 2792 жени на възраст над 18 години. Субектите бяха помолени да предоставят подробна информация за диетата си, за да се оцени техният прием на натрий (компонент на трапезната сол). 

. Резултатите показват, че средният дневен прием на натрий е 12 грама за мъжете и девет грама за жените. Отбелязва се, че Световната здравна организация препоръчва да се консумират до пет грама.

Учените откриха също, че тези, които ядат солени храни и тези с високи нива на натрий в урината си, са по-склонни да развият общо или коремно затлъстяване - мастни натрупвания в торса и вътрешните органи. Изследователите изчисляват, че жените, които консумират много натрий, имат 4,3 пъти повишен риск от общо затлъстяване и 3,4 пъти повишен риск от абдоминално затлъстяване. При мъжете повишеният риск е съответно 6,0 и 4,7 пъти.

Учените отбелязват, че не е открита връзка между злоупотребата със сол и ултра-преработените храни (чипс, бързо хранене, солени сосове). Това предполага, че излишъкът от натрий влияе върху телесното тегло чрез неизвестни механизми.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/