Трикове, с които правим храната по-здравословна

20 September 2022
Рецепти за здраве

Искате ли да се научите да приготвяте по-здравословни версии на любимите си рецепти, без да губите от вкуса? При много от тях това е напълно възможно. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да адаптирате любимите си рецепти, за да намалите мазнините, захарта, солта, калориите и да увеличите фибрите, без да променяте коренно вкуса.

1. Намалете хитро мазнините
Ако пържите, използвайте добър незалепващ тиган и редуирайте обичайното количество мазнина. Ако ястието ви се струва сухо, добавете повече течност – вода или вино. Забравете за пържени картофки, кюфтета, патладжани, тиквички – правете ги печени във фурната върху лист хартия за печене – вкусът е много подобен, мазнината съвсем малко.

2. Заменете солта
Всички подправки може да заменят солта в ястията. Ако си отглеждате пресни билки у дома, още по-добре. Заменете солта с черен пипер, билки, подправки, лимонов сок, оцет или горчица. Чесънът почти винаги овкусява идеално ястието, така че да няма нужда от сол почти.

3. Заменете и захарта
Има множество рецепти със заместители на захар – например със сос от агаве, смлени сушени плодове или дори домашно приготвена захар от фурми. Запознайте се с такива варианти и неусетно ще спрете да правите торти със захар и ще се влюбите в тортите с естествени подсладители.

4. Увеличете фибрите
Използвайте кафяв ориз, пълнозърнеста паста, брашно от лимец и всички онези продукти, които са здравословни заместители на основните. Не само че храненето ви ще стане по-здравословно, но и ще загубите някой и друг излишен килограм.

5. Махнете мазнината от супата
Изчакайте супата да изстине и махнете с лъжица мазнината, която обикновено се събира отгоре.

6. Леки сосове
Заменете сметаната, майонезата и пълномасленото мляко с по-леки варианти. Ползвайте повече кисело мляко там, където обикновено слагате сметана, както и обезмаслена извара.

7. Повече зеленчуци
Овкусете варените зеленчуци с билки вместо с масло или олио. Заменете част от месото в ястия като гювеч, мусака и лазаня със зеленчуци и варива (грах, боб и леща).

8. Месо
Мариновайте месото, преди да го готвите, в някаква киселина. Гответе го, след като сте отстранили всичките му мазни части. Другият вариант е да ползвате скара, при която мазнината сама изтича.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/