Сигурно ще ви прозвучи невероятно и няма да повярвате, но контрабандата с алкохол се случва и в Космоса. Въпреки изключително строгите правила астронавтите успяват да пренесат тайно спиртни напитки в орбита, независимо че са поставени под тотален контрол и 24-часово наблюдение.
Разбира се, пионери в този труден спорт съвсем очаквано се явяват руснаците. През 1984 г. Игор Волк и Володя Джанибеков измислят хитър план, за да заблудят цялото космическо командване на СССР. Двамата отслабват с по 2 кг в последната седмица преди полета, за да поместят по една бутилка коняк и 2 буркана кисели краставички директно в скафандрите си. Така спазват регламента, според който могат да се качат на борда само ако тежат определени килограми.
"Седмица преди старта не ядохме нищо освен хляб и чай
и свалихме почти по 2 кг. Опаковахме всичко в малки торбички и когато се облякохме, напъхахме алкохола и мезето в космическите костюми. Ето как излетях с кисели краставички на корем", пише по-късно в спомените си Волк. Нарушението не му е попречило да стане Герой на Съветския съюз.
Други негови колеги търсят по-културна маскировка за контрабандата. Те избират от библиотеката няколко по-дебели книги, чиито листа откъсват и на тяхно място напъхват патрончета с алкохол. "Можеше да се побере общо около литър и половина. Най-важното беше да не бълбука", споделят по-късно космонавтите.
Интересен е и опитът на Георгий Гречко, който е прекарал в Космоса 134 дни, 20 часа, 32 минути и 58 секунди в общо 3 мисии - през 1975-а, 1977-а и 1985-а година. Любопитното е, че той лично не е посмял да пренесе от Земята със себе си от забранената стока, но
съвсем неочаквано е намерил алкохол на орбиталната станция „Мир".
Той се оказва оставен от колеги преди него. Скрили са го в тренажорните костюми със специален вътрешен механизъм, в които пилотите тренират поне по 2 часа на ден. Изискването е категорично, защото ако мускулите не се упражняват, заради липсата на гравитация те ще атрофират. Именно тези устройства са били превърнати в скривалища за напитките.
Как един от екипите изпива половината колба, а следващият намира начин да допие и останалата, кой е първият, занесъл алкохол в Космоса и как алкохолът влияе върху изпълнението на сложни задачи в орбита, четете в брой 4/2024 на сп. "Космос".
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари