Audi закрива завод - 3000 работници отиват на борсата

10 July 2024
Георги Луканов
Произвежданият в Брюксел Audi Q8 e-tron. Снимка: Audi
Произвежданият в Брюксел Audi Q8 e-tron. Снимка: Audi

Audi обмисля по-рано да спре производството на електрическия модел Audi Q8 e-tron в завода във Ворст, Брюксел. Автомобилният производител обяви това във вторник вечерта след специален работнически съвет, пишат местните медии. От германската компания обмислят намерение за преструктуриране, защото търсенето на единствения модел, произвеждан в момента във фабриката, пада от конфейра. Ако не се намерят алтернативи, има шанс заводът да затвори. Синдикатите дори се опасяват, че тази година ще изчезнат 1410 работни места. Общо във фабриката има около 3000 служители. 

Планирано е Audi Q8 e-tron да се произвежда най-много до края на от 2026 г. и да няма наследник на модела. Производството ще падне до максимум 25 000 коли тази година. Планирано е през следващата година още 6000 аудита да слязат от производствената линия.

Ако фабриката на Audi бъде затворена, в страната ще остана само тази на Volvo в Гент ще остане като основен автомобилен завод в Белгия. Там работят около 7000 души, а миналата година са произведени малко над 230 000 автомобила.

През последните години в страната затвориха последователно заводите на Ford в Генк, на Opel в Антверпен и Renault във Вилворде.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/